X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Pagubele provocate de ploile torenţiale au depăşit 200 mil. lei

10 iun. 2013,, 12:42   Societate
2842 0
Foto : cugetlibe.ro
Pagubele materiale provocate de ploile torenţiale însoţite de vînt puternic şi grindină au depăşit 211 mil. lei.

Potrivit Agenţiei "Infotag" care face referire la serviciul de presă al Guvernului, sîmbătă în cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, prezidată de premierul Iurie Leancă s-a menţionat că ploi torenţiale s-au înregistrat practic zilnic în perioada 18 mai - 5 iunie.

Cele mai afectate sînt localităţile din raioanele Ungheni, Rîşcani, Donduşeni, Orhei şi Edineţ şi altele, în total – 23 de raioane afectate.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a comunicat că precipitaţiile din ultimele zile nu au provocat ridicarea bruscă a nivelului apei în bazinele acvatice, pentru moment acesta fiind în limitele normei. Totodată, a fost menţionat că, în următoarea perioadă ar putea fi înregistrate condiţii meteo nefavorabile, cu averse de ploaie şi grindină, care ar putea cauza creşterea nivelului de apă în rîurile şi lacurile din republică.

Vicedirectorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Elina Pleşca, a menţionat după şedinţă că "volumul precipitaţiilor din ultimele zile nu a dus la majorarea bruscă a nivelului de apă în bazinele acvatice". Potrivit sursei citate, în această săptămînă nivelul apei în rîul Dunăre va creşte.

Ea a menţionat că ploile vor reîncepe marţi, 11 iunie, şi vor continua pînă la 16 iunie.

"Precipitaţiile pot reveni pe 20 iunie. Luna iunie va fi cea mai ploioasă lună din această vară", a spus meteorologul.

Comisia a cerut serviciilor specializate şi autorităţilor la nivel central şi local să asigure monitorizarea riguroasă a bazinelor acvatice şi să fie pregătite pentru a interveni în caz de agravare a situaţiei.

În ceea ce priveşte starea digurilor de protecţie contra inundaţiilor, s-a constatat că există zone cu risc sporit de inundaţii din cauza stării nesatisfăcătoare a construcţiilor hidrotehnice.

Potrivit Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, din 30 martie curent, au fost inspectate bazinele acvatice din republică pentru evaluarea stării digurilor de protecţie contra inundaţiilor. Astfel, s-a constatat că 743 de construcţii hidrotehnice sînt în stare nesatisfăcătoare şi prezintă pericol de inundaţii pentru localităţile învecinate. Pentru consolidarea acestora au fost deja alocate 9 mil. lei din Fondul Naţional Ecologic.

Premierul Iurie Leancă a precizat pentru jurnalişti că, deşi riscul inundaţiilor nu este prea mare, instituţiile statului trebuie să fie pregătite pentru continuarea ploilor.

"Există probleme serioase în ceea ce priveşte gestionarea bazinelor acvatice, care se află în proprietate privată, deoarece proprietarii acestora nu respectă condiţiile contractului de arendă în ceea ce priveşte construcţia şi întreţinerea digurilor. În opinia mea, nu este normal ca statul să-şi asume toate cheltuielile în cazul ruperii digurilor sau ieşirii lacurilor şi rîurilor din albie", a spus premierul, menţionînd că cetăţenii trebuie să participe la consolidarea digurilor şi să-şi asigure proprietăţile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?