AŞM rămîne fără liceu, fără universitate şi fără Grădina Botanică

AŞM rămîne fără liceu, fără universitate şi fără Grădina Botanică

Modul de finanţare a cercetărilor în ţara noastră va fi reformat, iar din bugetul de stat se vor aloca mai mulţi bani. 

În acest scop, va fi creată Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare. Astfel, Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) nu se va mai ocupa cu repartizarea resurselor financiare în acest domeniu. Proiectul de lege a fost aprobat, astăzi de Guvern.

Potrivit documentului, metoda de finanţare a domeniului ştiinţific se va schimba de la cea centralizată la cea pe proiecte concrete.

Astfel, proiectele ştiinţifice vor fi examinate şi aprobate de noua Agenţie Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare.

"Vor creşte alocările din buget pentru finanţarea proiectelor de cercetare: de la 174 de milioane pînă la 340 de milioane, administrare şi finanţare ştiinţei este descentralizată, deci pleacă de la Academia de Ştiinţă. În rest, Academia de Ştiinţă este o instituţie publică, un cvor ştiinţific care va examina, în primul rînd, starea ştiinţei", a declarat directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan. 

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a venit cu mai multe propuneri pentru îmbunătăţirea proiectului:

"După sintagma "agenția este condusă de un director general" propunem să se completeze cu sintagma "care deține un titlu științific". Avînd în vedere specificul agenției, trebuie să conducă această agenție o persoană din sistem. Pentru aceasta el trebuie să fie doctor în științe". 

La rîndul său, premierul Pavel Filip a declarat că proiectul va îmbunătăţi semnificativ situaţia în domeniul ştiinţific.

"Academia trebuie să se ocupe de știință, nu de administrarea clădirilor, gestionarea patrimoniului. Prin această modificare vom avea posibilitatea mai mult să dublăm fondurile pentru cei care într-adevăr fac știință. Cît ţine de membri. Putem accepta propunerea domnului președinte Duca", a spus premierul Pavel Filip. 

Documentul mai prevede crearea Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Educaţie şi Cercetare. Aceasta va avea atribuţiile Agenţiei de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Profesional, ale Inspectoratului Şcolar şi ale Consiliului pentru Acreditare şi Atestare.

De asemenea, se propune ca liceul şi universitatea de pe lîngă Academia de Ştiinţe, dar şi "Grădina Botanică" să fie transferate în subordinea Ministerului Educaţiei.

 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu5 comentari

Natalita 10 iul. 18:39

Sunt de acord cu schimbările propuse, dar cred că Liceul Academiei trebuie lăsat în custodia lor, deoarece este ”copilul” Academiei, în caz că instituția va trece la ME, considerabil va scădea finanțarea, dar în primul rând, funcționarii de la ME vor ”omorâ” atmosfera acestui liceul. O știu din propria experiență, copilul meu pe când a făcut studii acolo s-a simțit minunat și în primul și primul rând -înțeles, ceea de ce nu a avut parte în școala obișnuită.

Alin 10 iul. 17:22

Academia de Stiinte a dormitat deja suficient, nu stiu cu ce se ocupa Duca insa vedem ca lucruile stagneaza mult acolo. Ei in loc sa se preocupe de stiinta ei ideie nu am cu ce se preocupa.

Daniel 10 iul. 15:58

și nu e rău, așa banii vor alocați mai eficient și pentru proiecte concrete, un exemplu bun cînd Guvernul încearcă să-și protejeze resursele financiare..

Aurel 10 iul. 15:35

Las că ajunge ca Duca să facă diferite experimente inovative asupra locuinței și mașinei care le deține în proprietate în urma acestor milioane de la stat!

Radu 10 iul. 15:14

Всё, Ботаническому саду пришёл КОНЕЦ, а жаль... Почему молдавские политики так не любят свою землю? Что бы сохранять, ещё то, что есть красивое, они стремятся уничтожить, забрать... Грустно... и обидно, что слуги народа, так цинично относятся к своим избирателям.

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load