X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

În Ucraina a fost reţinut un militar rus ce se îndrepta în Transnistria

10 iul. 2017,, 14:10   Societate
3475 11

Autorităţile Ucrainei au anunţat despre reţinerea unui colonel rus, care se îndrepta în Transnistria cu o misiune secretă.

Potrivit serviciilor militare ucrainene, Valerii Gratov, în vîrstă de 52 de ani, trebuia să ocupe funcţia de viceministru al securităţii de stat al regiunii. Această instituţie, de obicei, este condusă de către militari ruşi.

Reprezentantul oficial al Serviciului Grănicerilor al Ucrainei, Oleg Slobodean, a precizat pe reţelele de socializare că colonelul rus a fost reţinut mai bine de o lună în urmă.

"Întîmplarea a avut loc încă la începutul lunii iunie. Pe la miezul nopţii, la ieşirea din Ucraina a sosit cetăţeanul Ucrainei, Voitenck Valerii Gheorghe, în vîrstă de 54 de ani, care şi-a prezentat paşaportul de cetăţean al Ucrainei. În timpul controlului, unuia dintre grăniceri i-au apărut dubii cu privire la scopul călătoriei (el a prezentat o scrisoare din RMN precum că mama lui este grav bolnavă şi s-a încurcat în privinţa datelor din paşaportul său). Bărbatului i s-a cerut să prezinte conţinutul bagajelor şi al buzunarelor. Deşi a fost împotrivă, totuşi a scos din buzunar telefonul mobil, în care avea fotografii de la mitinguri separatiste, banii şi bilete de autobuz", a spus Slobodean.

El susţine că în urma examinării detaliate a lucrurilor bănuitului, în geaca lui a fost găsit un buzunar ascuns, din care a fost extrasă o foaie cu datele de contact ale oficialilor RMN şi oamenilor din Rusia, Ordinul Steagul Roşu, un smartphone, memorii USB, "unde au fost găsite fotografiile reţinutului cu teroriştii Motorola, Ghivi, Zaharcenco; imagini video cu bombardamentul teritoriului ucrainean; materiale de agitaţie ale RPD şi RPL; poze de la locuri de luptă din Debaliţevo, aeroportul Doneţk, Gorlovka, Snejnîi, Ilovaisk; acte oficiale cu semnătura lui; materiale cu privire la organizarea acţiunilor de cercetare şi alte informaţii interesante".


Potrivit oamenilor legii, ofiţerul rus Gratov l-a păzit şapte ani pe liderul transnistrean Igor Smirnov, după care s-a mutat la Moscova, iar din 2014 "îi ajută pe teroriştii la Dobnas".

Cu toate acestea, el încă are statut de şef al Uniunii desanţilor din Transnistria.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?