Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Istorii emoționante din spatele gratiilor (VIDEO)

7 iul. 2017,, 10:11   Societate
1817 1

Au pregătit tot felul de delicii, le-au aranjat frumos pe platouri și le-au prezentat unei comisii!

Deținuții minori de la Penitenciarul din Goian au demonstrat că bărbații pot fi iscusiți în ale bucatelor. După mai multe luni de instruiri, aceștia au scos pe masă toate tainele gastronomiei pe care le-au deprins de la profesorii lor. Unii dintre ei își doresc ca atunci cînd vor ieși de după gratii să-și deschidă afaceri de succes.

Acest tînăr are 18 ani. Ultimii patru și i-a petrecut la pușcărie. Aici a avut de ales între mai multe meserii, dar o pasiune din copilărie l-a adus în bucătărie: „Încă de cînd era mic îmi plăcea să fac mîncare. Eram acasă, mama prepara bucate și eu permanent eram lîngă ea și încercam s-o ajut. Tăiam ceapă, morcov, usturoi. Curățam cartofi. Îmi place tare”, spune tînărul.



Băiatul nu acceptă ideea populară potrivit căreia femeia trebuie să stea la cratiță: „Pentru un bărbat este destul de bine să poată prepara bucate. Asta nu e neapărat treabă de fată”, susține el.

Fiecare lecție de culinarei a fost o descoperire pentru el. Deși spune că îi plac toate bucatele, are o pasiune aparte pentru deserturi: „Îmi place să prepar budincă. Ea se face din brînză, ouă, zahăr, stafide. Se prepară foarte ușor. Eu nici nu știam că din brînză se poate face așa o mîncare gustoasă”.

Mai mult, băiatul are planuri mari de viitor: „Dacă mă voi elibera, vreau să învăț mai departe de cofetar. Este o profesie interesantă și îmi place”.

Șefa penitenciarului Liuba Jignea susține că examenul este o probă importantă pentru fiecare deținut care a mers la ore: „Timp de trei luni copiii au studia tot ce-a fost posibil din această meserie. Astăzi, au examenul de absolvire. Proba teoretică și proba practică. La proba practică ei pregătesc anumite feluri de mîncare și le prezintă comisiei”, spune Liuba Jignea.

Tinerii de după gratii sînt motivați și de faptul că după absolvire, primesc diplome cu care se pot angaja în cîmpul muncii: „Ei vor primi diplome de absolvire unde nu va figura faptul că au trecut școala în penitenciar. Asta este foarte benefic pentru ei, pentru că foarte mulți angajatori gîndesc că cineva educat în penitenciar nu va face față. De aceea, atunci cînd el se vor duce să se angajeze, îl va primi mai întîi ca pe un profesionist”, spune directoarea penitenciarului.

În prezent la Penitenciarul de la Goian sînt deținuți 29 de minori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?