Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Dodon: Unii lideri încearcă să se trezească din leșin speculînd pe seama deportărilor

6 iul. 2017,, 09:41   Politică
3482 11

Astăzi se împlinesc 68 de ani de la cel de-al doilea val de deportări. Cu această ocazie, în scuarul Gării Feroviare, foștii deportați vor participa la un miting de comemorare a victimelor represiunilor politice.

În acest context, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, le-a transmis un mesaj de condoleanțe tuturor celor care au pătimit din cauza deportărilor, relatează NOI.md.

Potrivit șefului statului, poporul nostru a trecut prin multe nedreptăți de-a lungul istoriei, iar deportările în masă constituie una dintre aceste pagini negre ale istoriei, cînd o parte însemnată din populație a fost dezrădăcinată și supusă persecuțiilor.

„Acele evenimente nu trebuie date uitării și trebuie condamnate. Represaliile au fost condamnate la cel de-al XX-lea Congres al PCUS, din 25 februarie 1956. Ele au fost intens analizate și supuse oprobriului public în anii ’90, și în Rusia, și în fostele republici sovietice. Ele rămîn în memoria colectivă a tuturor popoarelor care au pătimit, dar mai ales în memoria familiilor care au trecut prin acele experiențe”, a scris șeful statului.

Igor Dodon și-a exprimat regretul că în prezent unii lideri discreditați încearcă să se trezească din leșinul politic făcînd speculație pe seama acelor evenimente istorice triste.


„Ei încearcă să scoată profit politic din durerea oamenilor. Așa ceva este mizerabil și inacceptabil. Transmit condoleanțele mele tuturor celor care au pătimit din cauza represaliilor. Iar pe politicieni îi îndemn să învețe din lecțiile istoriei și să nu încerce să aducă trecutul în viitor pentru interese de partid”, a conchis șeful statului.

Precizăm, în cadrul operaţiunii din 6 iulie, 1949, a avut loc cel mai mare val de deportări iar potrivit datelor oficiale, peste 35 de mii de moldoveni au fost duşi în Siberia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?