Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Tulbure: Banii vor veni cînd Chișinăul va îndeplini condițiile

5 iul. 2017,, 12:40   Politică
3821 0

Faptul că Parlamentul European a aprobat acordarea unui pachet de asistență macro-financiară pentru Moldova nu înseamnă că banii vor fi debursați înainte de a fi îndeplinite condițiile partenerilor.

Declarația aparține fostului ambasador al Republicii Moldova la ONU și Consiliul Europei, politologului Alexei Tulbure, citat de NOI.md. În opinia lui, faptul că banii vor fi alocați în cîteva tranșe, în baza progresului înregistrat de autorități în fiecare domeniu problematic, denotă că guvernarea de la Chișinău are încă multe de făcut.

„S-a creat un cadru în care este posibilă această finanțare, însă banii vor veni numai cînd Chișinăul va îndeplini condițiile formulate în Declarația comună a Consiliului, Comisiei și Parlamentului adoptată acum o lună. Aceste condiții sînt foarte clare: combaterea corupției și fără modificarea sistemului electoral. Comisia de la Veneția a dat un aviz care nu lasă spațiu pentru echivocuri. Acolo este foarte clar spus că schimbarea nu este oportună. Acesta nici nu-i limbaj diplomatic, dar e o aluzie foarte directă. Înseamnă că acest proiect de lege cu privire la introducerea sistemului mixt trebuie retras. Iar toate celelalte recomandări pot fi luate în calcul într-o eventuală dezbatere asupra schimbării sistemului electoral, numai nu acum, pînă la următoarele alegeri parlamentare”, a explicat Tulbure pentru Europa Liberă.

Potrivit spuselor lui Tulbure, chiar dacă cie 100 de milioane de euro vor fi totuși debursați, controlul asupra modului în care se vor cheltui aceștia va fi unul strict.

„În cazul în care vor fi tentative de delapidare a acestor bani, de hoție ș.a.m.d., reacția va fi corespunzătoare. Dacă tendințele autocratice, antidemocratice, antieuropene, care sînt absolut vădite astăzi în Republica Moldova, vor continua, aceste milioane, pentru care luptă acum Guvernul Moldovei, vor fi ultimele milioane care vor veni din Uniunea Europeană”, a notat el.


Analistul mai este de părere că acordarea acestui ajutor financiar Moldovei nu salvează situația, ci doar permite partidelor de la guvernare să mențină situația sub control pînă la următoarele alegeri. Ce se va întîmpla însă după alegeri este greu de prezis, a adăugat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?