Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Reguli de conduită pentru deputați. Vezi ce sancțiuni riscă aleșii poporului

7 iun. 2013,, 10:53   Politică
3324 4
Fotо: noi.md
Deputații din fracțiunea parlamentară a PLDM au elaborat un Cod de etică și conduită a deputatului în Parlament. Proiectul conține reglementări în vederea stabilirii normelor de conduită a deputaților pe durata mandatului în afara ședințelor plenare și comisiilor permanente ale Parlamentului, precum și în cadrul dialogului cu partenerii internaționali, în raport cu cetățenii și mass-media, relatează NOI.md.

Proiectul Codului de conduită a deputatului propune instituirea unei funcții noi în cadrul Parlamentului – Comisarul pentru etică, care va beneficia de independență în activitatea sa și va fi protejat de imunitate contra acționării în instanța de judecată în materie civilă, în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu.

Raportul comisarului pentru etică va fi examinat de Comisia juridică, numiri și imunități. În același timp, Comisia va fi organul în care deputatul vizat în investigație va putea contesta raportul și sancțiunile propuse de comisar. Comisia va propune plenului Parlamentului ultima sancțiune.

Pentru nerespectarea de către deputați a regulilor prevăzute în proiect se prevăd următoarele sancțiuni: mustrare; aducerea de scuze publice; pierderea dreptului la îndemnizație; întoarcerea către donator a cadoului, recuperarea valorii acestuia, gestului de ospitalitate, sumei bănești sau beneficiului, rambursarea îndemnizațiilor primite în calitate de deputat, pentru perioada duratei acțiunii de violare a prezentului Cod, în caz de violare continuă; suspendarea temporară a participării la toate sau la o parte din activitățile Parlamentului pentru o perioadă care poate să dureze între 2 și zece zile consecutive în care Parlamentul sau oricare din organele, comisiile sau delegațiile sale se reunesc.

De asemenea, proiectul vine să interzică expres acceptarea cadourilor și beneficiilor care ar putea aduce atingere sau știrbi din obiectivitate în exercitarea atribuțiilor parlamentare, stabilind în acest sens un plafon de 150 unități convenționale (pentru cadouri și alte suvenire) pe parcursul a 12 luni.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?