X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

După formarea sa Luna avea atmosferă

5 iul. 2017,, 04:00   Externe
1782 1

În procesul de formare atmosfera Lunii nu conținea gaze, ci vapori de metale.

Oamenii de știință americani au ajuns la concluzia că în procesul de formare a Lunii atmosfera ei conținea gaze, și nu vapori metalici. Acest fapt este menționat într-un articol publicat pe site-ul Universității Cornell.

Folosind simularea la computer, cercetătorii au creat modelul Lunii imediat după formarea ei. În opinia lor, pe atunci atmosfera satelitului Pămîntului nu conținea gaze, ci vapori de metale, precum calciu, fier, aluminiu, magneziu, titan.

O astfel de atmosferă se caracterizează prin vînturi supersonice, care au transferat cantități semnificative de substanțe volatile și, probabil, au generat valurile oceanului de magmă.

Existența acestei atmosfere ar putea afecta distribuirea acestor substanțe și crea o asimetrie a temperaturii pe diferite părți ale Lunii. Pe partea opusă a acesteia temperatura atmosferei a fost mult mai mică decît cea de pe partea vizibilă. Aceste procese ar putea influența fluxul și răcirea magmei.


Potrivit savanților, înțelegerea aspectului exterior și a atmosferei Lunii imediat după formarea ei va permite să fie înțelese mai bine condițiile de existență a planetelor de lîngă piticii roșii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?