X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

OSCE a rămas fără secretar general

3 iul. 2017,, 16:15   Externe
1721 0

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a rămas sîmbătă, 1 iulie, fără secretar general, deoarece membrii OSCE nu au putut să ajungă la o înțelegere referitoare la succesorul diplomatului italian Lamberto Zannier, al cărui mandat a expirat pe 30 iunie.

Noul șef de administrației, deocamdată, nu a fost aprobat, deoarece cei 57 de membri ai Organizației, inclusiv reprezentanții Rusiei și SUA, nu au putut ajunge la un consens pe marginea unui „pachet” întreg de numiri într-un șir de funcții de conducere, precizează DW.

Potrivit lui Zannier, situația creată denotă existența unei dezbinări profunde în cadrul Organizației. Totodată, potrivit datelor surselor diplomatice DPA, disensiunile dintre Rusia și alți membri ai OSCE pe marginea acestei chestiuni constituie doar unul dintre motivele crizei de cadre. Pe lîngă ea mai există și altele, a adăugat un interlocutor al Agenției, fără a intra în detalii.

Pe lîngă postul de secretar general continuă să fie vacant postul de șef al Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE, cel al înaltului comisar pentru minorități naționale și cel al reprezentantului OSCE pentru libertatea presei. După cum a explicat diplomatul italian Agenției austriece APA, situația privind „o numire a degenerat în patru numiri, ceea impune necesitatea unei decizii la pachet și face adoptarea ei și mai dificilă în condițiile disensiunilor apărute”.

Următoarea posibilitate de a soluționa problemele legate de cadre va fi oferită la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe ale țărilor membre ale OSCE la 11 iulie, la Viena.


Cel mai probabil succesor al lui Zanner în postul de secretar general al OSCE este fostul reprezentant permanent al Elveției pe lîngă această Organizație Thomas Greminger.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?