X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Anul 2018, declarat drept anul Ștefan cel Mare şi Sfînt

3 iul. 2017,, 14:40   Politică
3097 4

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a semnat un decret privind declararea anului 2018 drept anul Ştefan cel Mare şi Sfînt. Anunțul a fost făcut de președinte duminică pe pagina sa de Facebook, după ce a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului, cu ocazia împlinirii a 513 ani de la trecerea în eternitate a Marelui Domnitor.


„Ştefan cel Mare, Domnitor al Moldovei între 1457 şi 1504, a fost una dintre cele mai remarcabile personalităţi din istoria statului moldovenesc. El a fost cel care a luptat aprig pentru statalitatea Moldovei, s-a opus vehement tuturor provocărilor cu caracter intern şi extern îndreptate împotriva poporului şi a statului moldovenesc. A fost un mare apărător al creştinătăţii. Prin chipul lui Ştefan cel Mare, poporul nostru a obţinut recunoaştere şi respect", a scris Dodon.

Potrivit lui, "calităţile umane, cele de om politic, de strateg şi de diplomat, acţiunile lui fără precedent pentru apărarea integrităţii Moldovei, iniţiativele pentru protejarea valorilor creştine au trezit admiraţia atît a contemporanilor săi, cît şi a generaţiilor următoare".

"În semn de înaltă recunoştinţă pentru rolul remarcabil al lui Ştefan cel Mare şi Sfînt în istoria Moldovei, în semn de înaltă apreciere a activităţii sale de statalist şi apărător al neamului moldovenesc, am semnat Decretul privind declararea anului 2018 drept anul Ştefan cel Mare şi Sfînt, Domnitor al Moldovei", a menţionat şeful statului.

Conform decretului, a fost constituită şi o comisie de stat care va elabora şi aproba, în termen de trei luni, Programul de acţiuni consacrate Anului Ştefan cel Mare. Din componenţa acesteia fac parte prim-ministrul, ministrul Culturii, istorici, publicişti, activişti civici şi de stat.

"Moldova are trecut glorios, are şi viitor demn!", a subliniat Dodon.

În cadrul întîlnirii de săptămîna trecută cu jurnaliştii, ăreşedintele a declarat că prioritatea sa principală este consolidarea statalităţii Moldovei. El nu ascunde că declararea Anului Ştefan cel Mare este una dintre măsurile luate pentru a opune rezistenţă susţinătorilor unirii cu România, care în 2018 se pregătesc să marcheze 100 de ani de la unirea Moldovei cu România.

Ştefan cel Mare a fost domnitor al Moldovei în perioada 1457-1504. Pe atunci, în componenţa Principatului Moldovei intra şi o parte a României actuale, precum şi regiunile Odessa şi Cernăuţi din Ucraina. În perioada de domnie, Ştefan cel Mare a purtat 36 de războaie, în 34 dintre care a ieşit învingător. Ştefan cel Mare a construit 44 de mănăstiri şi biserici atît în Moldova, cît şi în Valahia, Transilvania şi pe muntele Athos. Domnitorul a trecut la cele veşnice pe 2 iulie 1504. El a fost înhumat la Mănăstirea Putna, de pe teritoriul României, pe care a construit-o în 1496. În 2017 s-au împlinit 560 de ani de la întronarea lui Ştefan cel Mare şi 25 de ani de la canonizarea lui. Duminică, la Putna a fost oficiat un serviciu divin şi alte activităţi de comemorare a Domnitorului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?