Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Datele noi privind etniile și diaspora vor fi folosite pentru elaborarea politicilor

1 iul. 2017,, 13:30   Societate
1459 0

În Republica Moldova domeniul cercetării este una dintre ramurile cel mai puţin remunerate. Majoritatea cercetătorilor care mai fac un studiu de calitate o fac în mare parte din plăcere.

Cercetarea nu este locul potrivit unde poţi să te implici, nu oferă un stimul ca omul să menţină un interes. De această părere este cercetătorul ştiinţific Dorin Lozovanu, preşedintele Asociația de Geografie și Etnologie a Moldovei, transmite IPN.

Dorin Lozovanu este cercetătorul care în jumătate de an a adunat în jur de 150 de hărţi unde a analizat evoluţia etnică a Republicii Moldova şi diaspora moldovenească în ultimii 200 de ani. Activitatea sa a fost susţinută financiar în cadrul unui proiect extern. Lucrările au fost prezentate joi, 29 iunie, în cadrul unei expoziţii. Vorbind ieri seara, 30 iunie, la finalul conferinţei internaţionale „Comunități etnice și diaspora în timp și spațiu” Dorin Lozovanu a spus că statul nu inveşteşte suficient în ştiinţă şi cercetare.

„Nu este o remunerare suficientă, e muncă prea multă pentru finanţare prea mică. Poate nu atît munca, dar foarte costisitor este procesul de imprimare şi de prezentare a acestor materiale. Este mai complicat de obţinut o finanţare pentru unele domenii care nu constituie priorităţi pentru finanaţatori. sînt domenii speculative pentru care se oferă finanţate mai uşor”,a declarat Dorin Lozovanu.

Prezentă la încheierea lucrărilor conferinţei internaţionale, șefa Biroului pentru relații cu diaspora (BRD), Olga Coptu, a recunoscut faptul că în ultimul timp în Republica Moldova nu au fost alocaţi bani de la stat pentru studii de cercetare a etniilor şi a componenţei diasporei moldoveneşti. Potrivit Olgăi Coptu, datele cercetării realizate de Dorin Lozovanu vor fi folosite la elaborarea politicilor publice.

„Realităţile din ultimii ani, atît în ceea ce priveşte etniile, cît şi diaspora, sînt în dinamică şi datele pe care le avem sînt foarte sporadice. Aceste date recente reprezintă mai mult decît am aşteptat noi şi vor fi utilizate ca punct de reper nu doar de către noi, bănuiesc că şi de mai multe instituţii. Nouă ne-au lipsit aceste date. Trebuie să gîndim un mecanism prin care ceea ce aţi făcut dumneavoastră să fie public”, a conchis Olga Coptu.

Joi, 29 iunie, a fost vernisată expoziția „Comunități etnice și diaspora în timp și spațiu” la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, autor fiind Dorin Lozovanu. Expoziţia a relatat faptul că structura etniilor în partea de sud a Republicii Moldova a suferit în ultimii 300 de ani schimbări esențiale. Comunități etnice semnificative au dispărut, fiind înlocuite cu alte etnii, care la fel au dispărut și în prezent sînt schimbate cu altele. Pe de altă parte, comunitățile din centru și de nord s-au menținut demografic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?