Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

BNM intenționează să îmbunătățească calitatea acționariatului

6 iun. 2013,, 12:00   Economie
2964 0
Foto: noi.md
Banca Națională a Moldovei elaborat proiectul Regulamentului cu privire la cotele de participare în capitalul social al băncii pentru a îmbunătăți calitatea acționariatului băncilor. Potrivit raportului BNM, noile prevederi sînt concepute în corespundere cu recentele modificări la Legea instituțiilor financiare, ce vizează reformarea cadrului juridic cu privire la acționariat.

Proiectul actului normativ prezintă o detaliere a reglementarilor respective, ceea ce ar permite crearea unui acționariat cu certitudinea unei gestiuni prudente și ar face posibilă o monitorizare mai eficientă a conduitei acționarilor pe tot parcursul existenței unei bănci. Realizarea acestor obiective de bază ale proiectului va constitui un suport important pentru menținerea stabilității, buna funcționare și viabilitatea sistemului bancar din Republica Moldova.

Documentul se axează pe noțiuni-cheie precum “influența dominantă asupra persoanei”, “legături strînse”, “persoane care acționează concertat” și reglementează condițiile privind solicitarea permisiunii prealabile a Băncii Naționale pentru dobîndirea sau majorarea cotei substanțiale în capitalul social al unei bănci. De asemenea, sînt stipulate criteriile de evaluare a achizitorului potențial, urmărirea calității acționariatului, măsurile întreprinse de Banca Națională în cazul neconformării deținătorilor de cote în capitalul băncii cerințelor prevăzute de legislație.

Proiectul Regulamentului cu privire la cotele de participare în capitalul social al băncii este în concordanță cu normele și bunele practici în materie ale statelor europene și prevede aplicarea instrumentelor de rigoare aferente calității acționariatului în bănci în scopul evitării riscurilor de perturbare și instabilitate a sistemului bancar.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?