Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Turkmenistanul, dispus să extindă comerțul cu Moldova

30 iun. 2017,, 10:52   Economie
2426 1

Turkmenistanul este dispus să extindă comerțul cu Autonomia Găgăuză și Moldova în ansamblu. Totodată, Găgăuzia intenționează să extindă exportul de produse vinicole în Turkmenistan, precum și să livreze ulei de floarea soarelui îmbuteliat.

Acest lucru a fost anunțat în cadrul unei întrevederi susținute la Așhabad de către bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, cu ministrul Comerțului și Relațiilor Economice Externe al Republicii Turkmenistan, Dovran Orazmuradov, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului Serviciului de presă al bașcanului, în cadrul dialogului ministrul Comerțului al Republicii Turkmenistan și-a exprimat interesul pentru dezvoltarea relațiilor comerciale cu Moldova și Găgăuzia, menționînd, în special, că schimbul de mărfuri între țările noastre timp de 5 luni ale anului curent a constituit doar 365 de mii de dolari.

„Actualul nivel al schimbului turkmeno-moldovean, în comparație cu anul trecut, a crescut cu 53 la sută, dar mai avem la ce munci. Cred că prin eforturile voastre și ale noastre unite vor apărea direcții noi de cooperare. S-ar putea să încheiem contracte directe și cu întreprinzătorii din Găgăuzia”, a declarat Dovran Orazmuradov.

La rîndul său, Irina Vlah s-a arătat interesată de sporirea livrărilor de produse vinicole din Autonomia Găgăuză în Turkmenistan. Șeful regiunii a constatat că deja au fost făcuți primii pași în această direcție.


„Una dintre cele mai mari companii vinicole din Găgăuzia a scos pe rafturile magazinelor turkmene produsele sale, dar deocamdată volumul livrărilor este mic. Pe teritoriul autonomiei noastre funcționează peste 15 fabrici de vinuri și noi sîntem interesați în majorarea livrărilor de vinuri pe piețele voastre”, a menționat bașcanul Irina Vlah.

Părțile au mai discutat posibilitatea livrării din Găgăuzia în Turkmenistan a uleiului de floarea soarelui îmbuteliat. La finalul întrevederii șefa Autonomiei Găgăuze l-a invitat pe Dovran Orazmuradov să participe la viitorul forum investițional „Invest Găgăuzia”. Ministrul Comerțului și Relațiilor Economice Externe al Republicii Turkmenistan a acceptat invitația și a solicitat să se organizeze în paralel pentru partea turkmenă un program de vizite la întreprinderile găgăuze pentru identificarea sferelor de investiții cu potențial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?