X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Fostul președinte al Transnistriei, lipsit de imunitate

28 iun. 2017,, 12:50   Politică
6058 1

Legislativul autoproclamatei republici Transnistria l-a lipsit de imunitate pe fostul președinte al regiunii Evgheni Șevciuk.

Pentru lipsirea acestuia de imunitate au votat 35 de deputați, prezenți, miercuri, 28 iunie, la sesiunea plenară a Consiliului Suprem al Transnistriei. În sprijinul fostului șef transnistrean a vorbit doar un deputat, relatează NOI.md.

Deciziareferitor la retragerea imunității lui Evgheni Șevciuk a fost adoptată în baza cererii procurorului Transnistriei Anatolie Gurețki, care a invocat legătura cu dosarul penal de furt a fondurilor Trezoreriei statului în proporții deosebit de mari, deschis pe numele fostului șef al nerecunoscutei republici. În cadrul discursului său în fața parlamentarilor Gurețki a menționat că Evgheni Șevciuk, pe timpurile cînd era președinte al autoproclamatei “RMN”, a creat Fondul de stabilizare, pe conturile căruia au fost transferate circa 8 milioane de solari SUA din contul bancar destinat pentru plata arieratelor din importurile de gaze naturale.

Legislația nerecunoscutei republici transnistrene prevede acordarea nviolabilității tuturor foștilor șefi, adjuncților lor și foștilor președinți ai Consiliului Suprem, la încheierea mandatelor acestora. Organul legislativ al Transnistriei are dreptul de a-i lipsi de imunitate, iar pentru acest lucru trebuie să voteze pro două treimi din deputații Consiliului Suprem.


De menționat faptul că Evgheni Șevciuk a fost președinte al RMN din anul 2011 pînă în 2016. El a candidat pentru un al doilea mandat, dar la alegerile din 12 decembrie 2016 a reușit să obțină sprijinul a doar 27% dintre locuitorii de pe malul stîng al Nistrului. Principalul său rival, fostul președinte al Consiliului Suprem Vadim Krasnoselski a acumulat atunci 62% din voturile alegătorilor, devenind din primul tur președinte al regiunii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?