Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

De pe fațada clădirii hotelului Codru a fost scoasă inscripția

28 iun. 2017,, 11:10   Societate
1860 0

Sfîrșit de epocă pentru una din clădirile emblematice ale epocii sovietice din capitală. Clădirea care a adăpostit timp de 43 de ani un hotel de lux, a intrat în reparații. După ce au fost dezafectate toate cele 155 de camere, astăzi, de pe frontispiciul edificiului a fost scoasă firma hotelui Codru.

Doar niște inscripții pe geamul de la parter mai aduc aminte de denumirea fostului hotel al nomenclaturii sovietice și care, în ultimii ani a fost în centrul unor tranzacții cel puțin dubioase care i-a avut în prim plan pe cei mai importanți reprezenanți ai guvernării, președintele Igor Dodon și liderul PD, Vladimir Plahotniuc.

În locul hotelului, care pînă de curînd i-a aparținut președintelui PD, Vladmir Plahotniuc, va fi construit sediul central al unei bănci comerciale. Complexul de clădiri a fost achiziționat în toamna lui 2016, iar prețul cu care s-a făcut tranzacția nu a fost făcut public.

Potrivit unei investigații rise.md, hotelul aparține prim-vicepreședintelui PD, Vlad Plahotniuc. În 2008, complexul hotelier din centrul capitalei a fost vîndut cu 50 de milioane de lei, iar ulterior Curtea de Conturi a stabilit că statul a fost prejudiciat în urma acelei tranzacţii cu peste 160 de milioane. Se întîmpla în 2008, cînd Zinaida Greceanîi era prim-ministru, iar Igor Dodon – ministru al Economiei.

Hotelul a fost achiziționat de o companie off-shore din Cipru, ca ulterior să ajungă în proprietatea Finpar SRL, o companie ce ar aparține lui Plahotniuc.


Potrivit unui comunicat al băncii, lucrările vor începe în iunie, reconstrucţia edificiilor existente se va realiza, astfel încît să fie îmbinat armonios design-ul modern cu aspectul istoric. Lucrările vor fi efectuate de o companie din Republica Moldova cu sediul în satul Varnița, Anenii Noi, care ar fi cîștigat tenderul anunțat de instituția bancară.

De asemenea, în cadrul proiectului, compania cîștigătoare va colabora cu compania de proiectare “Constyle Pro” din Federaţia Rusă, în portofoliul căreia sînt mai multe proiecte de anvergură care ţin de oficii bancare, inclusiv proiectarea şi construcţia Oficiului Central, a Centrului de Date şi clădirilor mai multor filiale ale Sberbank, proiectarea Oficiului Central al băncii VTB24 şi a clădirilor Oficiilor centrale şi filialelor altor bănci din Federaţia Rusă.

După restaurare, clădirea, potrivit băncii, va arată ca în imaginea de mai jos.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?