X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

MAIB cere acces la informaţia cu privire la structura acţionariatului băncii

3 iun. 2013,, 15:53   Economie
2987 0
Foto: allmoldova.com
BC Moldova Agroindbank S.A. (MAIB) a solicitat Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) şi instanţelor de judecată să deblocheze informaţia cu privire la structura acţionariatului băncii. MAIB cere deblocarea procesului de transmitere a Registrului acţionarilor băncii la alt registrator, selectat de bancă, transparent, corect şi cu adevărat independent.

Potrivit Agenţiei "Infotag", care citează comunicatul băncii, Consiliul BC "Moldova Agroindbank" SA reiterează că atacul care se derulează începînd cu luna februarie 2013 asupra băncii, organelor de conducere ale acesteia, precum şi acţionarilor, a fost posibil urmare a acţiunilor frauduloase din partea unui grup de persoane care acţionează în mod concertat, fiind susţinut de către unele persoane cu funcţii de răspundere din organele de stat (administrative şi judiciare), precum şi de către Registratorul, aşa-numit "independent" - "Registru-Corect".

MAIB menţionează că a cerut, în repetate rînduri, schimbarea acestuia cu un alt registrator, dar şi retragerea licenţei privind activitatea de ţinere a registrului deţinătorilor de valori mobiliare. La moment, nu există niciun document care să confirme că ar fi fost luată vreo decizie în acest sens.

În cadrul Moldova Agroindbank se consideră că este vorba de blocarea accesului la informaţie, lipsa datelor operative.

Conducerea băncii consideră că "Registru-Corect” continuă activitatea sa ilegală de favorizare a acaparării de către persoane obscure a acţiunilor emise de BC "Moldova Agroindbank" SA.

Potrivit comunicatului, la ridicarea documentelor respective de către organele de poliţie, "Registru-Corect", potrivit declaraţiilor sale, nu şi-a lăsat copii ale acestora, deşi, conform legii, era obligat să facă acest lucru.

Banca îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că activitatea ilicită de încurajare şi promovare a acţiunilor persoanelor care acţionează în mod concertat în vederea deposedării de acţiuni este susţinută şi de către unele persoane cu funcţii de răspundere din sistemul judiciar.

"Astfel, în pofida faptului că la momentul începerii atacului, Contractul dintre BC "Moldova Agroindbank" SA şi "Registru-Corect" era deja reziliat cu acordul ambelor părţi, întru atingerea scopurilor propuse, persoanele interesate au inventat un litigiu judiciar care a fost primit spre examinare de către judecătorul judecătoriei Rîşcani, Gheorghe Gorun. Acesta ilegal a dispus suspendarea procesului de transmitere a Registrului acţionarilor băncii către alt registrator, pînă la soluţionarea litigiului în fond", se spune în comunicat. Conducerea MAIB este convinsă că aceste acţiuni reprezintă un precedent alarmant, iar prin scopul ţintit - monopolizarea pieței financiar-bancare din Republica Moldova – se pot solda cu un dezastru în domeniu şi cu consecinţe negative profunde pentru situaţia social-economică din ţară.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?