Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Eveniment astronomic uriaș. Eclipsă totală de soare în Statele Unite

23 iun. 2017,, 01:30   Externe
2728 0

Statele Unite se pregătesc pentru cel mai important eveniment astronomic de anul acesta, o eclipsă totală de soare care se va putea vedea de pe ambele coaste, anunță NASA care a creat o pagină de internet specială pentru acest eveniment.

Eclipsa care se va produce pe 21 august va putea fi văzută de pe tot teritoriul Statelor Unite, începînd de pe coasta de est și pînă pe cea de vest. Evenimentul se anunță a fi unul uriaș, ultimul de acest gen a avut loc în 1918. Milioane de americani vor dori să vadă eclipsa și se vor mobiliza, iar cu această ocazie autoritățile federale au anunțat că vor fi în alertă.

Luni, 21 august, cînd Luna va trece între Soare și Terra, ea va produce o umbră cu o lățime de aproximativ 110 kilometri, care se va deplasa din Oregon, în nord-vestul extrem, la mijlocul dimineții, pînă în Carolina de Sud, pe cealaltă coastă a țării, în cursul după-amiezii, traversînd astfel 14 state americane într-un interval de aproximativ două ore.

Datele adunate arată că 12 milioane de americani locuiesc în zona din care se va vedea eclipsa totală. Acestora li se vor alătura alte cîteva milioane de compatrioți, dar și turiști străini, care vor dori să admire acest spectacol astronomic. De altfel, două treimi din populația țării locuiește la o zi de mers cu automobilul de acest culoar unde eclipsa solară va fi completă, a explicat un reprezentant al Departamentului Transporturilor din Statele Unite.

Mobilizarea națională pentru acest eveniment este uriașă, pentru transmiterea sa în toată lumea, imaginile vor fi surprinse de 11 avioane, dintre care cel puțin trei vor aparține NASA, peste 50 de baloane stratosferice, sateliți și chiar de astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), fiecare imagine urmînd să fie captată din unghiuri diferite.


„Niciodată în trecut un eveniment celest nu a fost văzut de atît de multă lume și observat într-un număr atît de mare de locuri, din spațiu, din cer și de la sol”, a spus Thomas Zurbuchen, coordonator al misiunilor științifice derulate de NASA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?