Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

CJI: Multe publicații oferă informaţie selectivă

22 iun. 2017,, 16:40   Societate
1894 1

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) consideră că o parte a mass-mediei din RM manipulează prin informaţie, o oferă în mod selectiv şi utilizează un limbaj discriminatoriu.

Aceste concluzii au fost prezentate joi, în baza monitorizării elementelor de propagandă, manipulare informaţională şi încălcare a Codului deontologic al jurnaliştilor din mass-media RM, desfăşurat în perioada de 1 aprilie – 1 iunie.

Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a remarcat că, de asemenea, "cresc tendinţele de manipulare, se distorsionează sensul mesajelor, se răspîndeşte informaţia falsă, se exagerează faptele".

Ea a menţionat că au fost monitorizate 11 surse mass-media, dintre care publika.tv, prime.md, sputnik.md, a-tv.md şi gagauzinfo.md au mai multe încălcări. Experţii au discutat următoarele teme de interes public: Condamnarea lui Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare; Părăsirea majorităţii parlamentare de către deputaţii Partidului Liberal; Adoptarea în prima lectură a proiectelor de modificare a sistemului electoral (Adoptarea votului mixt) şi Marşul solidarităţii "Fără frică".

Preşedinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, a declarat că în baza rezultatelor monitorizării s-a constatat că accent.md, de exemplu, promovează Partidul Socialiştilor (PSRM), posturile TV Publika şi Prime susţin Partidul Democrat, sputnik.md discriminează minorităţile sexuale, iar gagauzinfo.md prezintă informaţie selectivă.

Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente (API) şi Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi din RM îndeamnă jurnaliştii să renunţe la oferirea informaţiei distorsionate din anumite surse, să nu susţină activ un oarecare partid, să se conformeze prevederilor şi Codului deontologic al jurnaliştilor.

Organizatorii conferinţei de presă au notat că redacţiile de televiziuni care trunchiază declaraţiile surselor, inducînd astfel în eroare publicul, trebuie sancţionate în conformitate cu prevederile Codului audiovizualului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?