Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În Arctica va apărea un staţionar ştiinţific anual

21 iun. 2017,, 05:00   Externe
2905 0

Pe teritoriul Parcului Naţional „Russkaia Arktika” se planifică crearea în comun cu Universitatea Arctică Federală de Nord „M.Lomonosov” a unui staţionar ştiinţific anual, unde se vor efectua observaţii şi cercetări ale zonei de mare altitudine.

Terenul, deocamdată, nu este identificat. Pe 8 iulie, din Arhanghelsk urmează să pornească „Universitatea plutitoare”, unde studenţii şi aspiranţii din toată lumea vor putea determina cel mai bun loc pentru amplasarea centrului.

Potrivit Serviciului de presă al UAFN, iniţiativa creării unui atare staţionar în partea rusă a Arcticii a fost înaintată de colaboratorii universităţii încă în anul 2014. Anterior, oamenii de ştiinţă de la UAFN au participat la organizarea Centrului de Cercetări Ştiinţifice de pe Spitsbergen. Cîţiva ani consecutivi, în expediţiile „Universităţii arctice plutitoare” s-a efectuat prospecţiunea teritoriului şi s-a analizat alegerea locului unde putea fi situat staţionarul rus. Cercetătorii consideră locul potrivit arhipelagul Pămîntul Franz Iosef – unul dintre cele mai nordice teritorii ale Rusiei şi lumii, care mai este numit „bucătăria vremii”, din cauza impactului extins asupra condiţiilor climatice din toată lumea.

UAFN crede că, pentru realizarea ideii, acum este necesar de creat un grup de lucru la proiect.

Amintim că „Universitatea arctică plutitoare” pleacă din Arhanghelsk cu nava de cercetare „Profesorul Molceanov”. Savanţii vor vizita Capul Dorinţei, Insulele Gall, Hayes, Jackson, Rudolph, Hooker, Northbrook și Bell.


În decembrie 2013 „Rosghidromet”, în cadrul realizării subprogramului „Valorificarea şi utilizarea Arcticii” Programului federal "Oceanul mondial”, au fost finalizate acţiunile de creare a infrastructurii Centrului ştiinţific rus pe arhipelagul Spitsbergen: s-au reconstruit două blocuri de laboratoare, s-au instalat trei antene de satelit pentru recepţionare, au fost dotate cu aparate cinci poligoane ştiinţifice (de oceanografie, hidrologie, meteorologie, glaciologice, heliogeofizică).

Se planifică că Centrul ştiinţific rus de pe arhipelagul Şpiţberghen va reprezenta un consorţium de organizaţii de cercetări ştiinţifice, instruire ştiinţifică şi alte organizaţii interesate de diferită apartenenţă departamentală (consorţium ştiinţific), creat în scopul unificării potenţialului ştiinţific şi coordonării acţiunilor pentru cercetarea compelxă a mediului natural pe arhipelagul Şpiţberghen şi în apa Oceanului Arctic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?