Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4038

Bogdan Țîrdea: Asistăm la o victorie majoră a oligarhiei asupra republicii

1 iun. 2013,, 02:27   Societate
15260 10
Foto: tribuna.md
Potrivit analistului politic Bogdan Țîrdea, guvernul ales pe 30 mai nu poate avea un impact pozitiv asupra dezvoltării țării, iar conflictele existente în fosta alianță au rămas și după summit-ul de la Vilnius se vor manifesta, scrie puls.md.

"În primul rînd, există temerea că asistăm la o victorie majoră a oligarhiei asupra republicii, deoarece puterea și anumite structuri ale Parlamentului și guvernului vor fi dirijate în mod direct de persoane din anturajul imediat al lui Plahotniuc.

În al doilea rînd, există riscul stabilirii unui astfel de fenomen ca conducerea din umbră, cînd nu Leancă, Corman și Timofti vor conduce, ci oameni din structuri care nu au legătură cu autoritățile oficiale.

În al treilea rînd, există riscul continuării atacurile raider. Am văzut că în 2010 a fost prima etapă, cea de a doua în 2011, apoi în 2012, iar astăzi nemijlocit în cadrul procesului de negocieri s-a realizat practic acapararea Moldova Agroindbank.

În al patrulea rînd, un mare risc pentru țară este faptul că pe 18 aprilie Curtea Constituțională a primit imense privilegii non-constituționale și poate sabota, bloca, sancționa și anula orice decizii ale autorităților care nu vor fi pe placul anumitor oligarhi și în special domnului păpușar ", - a enumerat analistul politic aspectele negative ale noului guvern.

"Aceeași componență a guvernului, aceiași miniștri corupți, votarea discutabilă pentru speaker, pentru guvern, unele înțelegeri dubioase, care au fost semnate pe timp de noapte, guvernul și speakerul au fost aleși tot noaptea. Toate acestea sînt cel puțin o provocare, dacă să nu spunem că acest lucru nu este specific democrațiilor occidentale. Înțelegerea de cartel este de fapt evidentă. Nu mai spun că componența profesională a noului guvern trezește mari întrebări. Și ultimul element negativ este faptul că în guvern au ajuns persoane interpuse ale păpușarului care sînt rudele lui și managerii marilor lui corporații. Este clar că acești oameni sînt puși pentru a folosi direct ministerele în interes personal. Toate acestea, desigur, întăresc păpușarul", - a spus Țîrdea.

"Elementele pe care le-am menționat, conduc la concluzia că nu vor fi niciun fel de progrese. La summit-ul de la Vilnius, vom obține o declarație politică, în cel mai bun caz parafarea unor documente care nu vor avea niciun impact asupra vieții cetățenilor. Iar după Vilnius vor apărea contradicțiile dintre liderii de partid. Conflictul este inevitabil, cel puțin pentru faptul că păpușarul păstrează structurile juridice, controlul asupra CC, asupra marilor structuri care formează bugetul și este încălcată proporționalitatea împărțirii ministerelor - Partidul Liberal Democrat are 7 ministere și PDM are 6 ministere,",- a declarat expertul.

"Desigur, toate acestea fac ca această construcție să fie și mai puțin eficientă, mai volatilă, mai șubredă, mai puțin viabilă, astfel încît la cea mai mică schimbare geopolitică, vom avea surprize imense, conflictele în această structură rămîn, alegerile anticipate rămîn pe ordinea de zi", - a concluzionat Bogdan Țărdea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?