Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

BM: Crearea Comitetului naţional pentru facilitarea comerţului e un pas important

16 iun. 2017,, 16:19   Economie
3002 0

În Moldova a fost înfiinţat Comitetul naţional pentru facilitarea comerţului în cadrul Consiliului economic pe lîngă prim-ministru.

Acesta îşi propune să promoveze cooperarea între sectorul public şi cel privat pentru dezvoltarea comerţului.

Directorul programului global de dezvoltare a comerţului şi competitivităţii Grupul Băncii Mondiale (BM), Cecile Fruman, a declarat astăzi, în cadrul ceremoniei de lansare a Comitetului, că crearea acestuia "este un pas important în implementarea Acordului privind facilitarea comerţului, semnat de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi Republica Moldova".

"Activitatea Comitetului este orientată spre dezvoltarea dialogului dintre antreprenori şi autorităţi, fapt ce va contribui la soluţionarea operativă a problemelor. Această cooperare trebuie să aducă roade pentru dezvoltarea exporturilor şi importurilor ţării, lucru ce va spori competitivitatea ei", susţine Cecile Fruman.

Potrivit ministrului Economiei, Octavian Calmîc, a fost elaborat Planul naţional de acţiuni pentru facilitarea comerţului, pentru o perioadă de trei ani. Acesta are 55 de capitole, ce includ 155 de acţiuni, printre care: asigurarea consultărilor şi traningurilor pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă antreprenorii, creşterea calificării lor, dezvoltarea dialogului la nivel regional şi naţional.

„Din componenţa Comitetului fac parte 22 de reprezentanţi ai instituţiilor de stat, 34 de oameni de afaceri, 10 reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale în domeniul reformelor în mediul de afaceri şi cinci conducătorii ştiinţifici. Serviciul Vamal este instituţia responsabilă pentru implementarea prevederilor Acordului în funcţie de domeniile sale de competenţă, avînd în vedere că majoritatea prevederilor sînt legate de administrarea vamală", a spus Octavian Calmîc.

Comitetul Naţional pentru Facilitarea Comerţului în Moldova a fost creat în cadrul îndeplinirii unui şir de angajamente prevăzute în Acordul privind facilitarea comerţului între OMC şi RM. Acesta a fost semnat la 24 iunie 2016 la Geneva. Ministerul Economiei a desfăşurat procedura de creare a Comitetului, în calitate de coordonator naţional pentru punerea în aplicare a Acordului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?