Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ministrul Justiției oferă detalii despre numirea lui Tănase

16 iun. 2017,, 12:10   Politică
2882 3

Alexandru Tănase, ex-preşedinte al Curţii Constituţionale, este noul reprezentant al Republicii Moldova la Comisia de la Veneţia.

Fostul judecător constituţional a refuzat să ne ofere detalii despre delegarea sa la organul consultativ al Consiliului Europei. Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, ne-a explicat însă că desemnarea lui Alexandru Tănase a avut loc odată cu expirarea mandatului precedentului membru al Comisiei din partea Republicii Moldova, Nicolae Eşanu, actual viceministru al Justiţiei.

Numele lui Alexandru Tănase a apărut recent pe lista membrilor desemnaţi de fiecare ţară, pe cînd în dreptul numelui lui Nicolae Eşanu apare menţiunea că e membru supleant.

Ministrul Justiţiei ne-a explicat că desemnarea lui Alexandru Tănase a avut loc în baza Statutului Comisiei de la Veneţia, care nu prevede organizarea unui concurs. „Desemnarea a fost salutată de Comisia de la Veneţia, domnul Tănase avînd o bogată experienţă în materie de reforme în justiţie şi constituţională. Procedura de desemnare este clară în Statutul Comisiei de la Veneţia. Nu există în acest caz o procedură de concurs, în sensul înţeles pe larg de societatea noastră. Desemnarea s-a produs odată cu expirarea mandatului precedentului membru şi la solicitarea Comisiei de la Veneţia. Or, dacă vă uitaţi prin lista membrilor Comisiei de la Veneţia, majoritatea sînt actuali sau foşti membri ai curţilor constituţionale ale statelor care i-au desemnat. Nu înseamnă însă ca asta e regulă”, a explicat Vladimir Cebotari.

Mandatul lui Alexandru Tănase la Curtea Constituţională a expirat recent, în locul lui fiind desemnată Victoria Iftodi, care în ultimele luni a fost membră a Consiliului de Integritate al Autorităţii Naţionale de Integritate.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?