Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Filip: Scopul autorităţilor este să garanteze siguranța alimentară a cetățenilor

16 iun. 2017,, 11:21   Societate
3434 3

Premierul Pavel Filip a dialogat cu reprezentanții mediului de afaceri despre acțiunile ce trebuie întreprinse de autorități pentru a evita certificarea dublă a produselor de origine animalieră importate în țara noastră.

Discuțiile au avut loc în cadrul ședinței Consiliului Economic pe lîngă Prim-ministru, comunică NOI.md.

Reprezentanții asociațiilor de business au spus că o problemă majoră cu care se confruntă agenții economici ce importă produse în Moldova este nerecunoașterea certificatelor sanitar-veterinare emise de autoritățile europene. De asemenea, nu sînt coordonate modelele certificatelor eliberate de alte state terțe, ceea ce cauzează pierderi suplimentare de timp și bani pentru întreprinzători.

În context, Pavel Filip a menționat că problema invocată este una complexă, iar la soluționarea acesteia trebuie luate în calcul toate elementele, inclusiv măsurile de protecție a producătorilor autohtoni. Totodată, șeful Executivului a solicitat ca problema să fie examinată pe platforma Consiliului Economic şi să fie elaborate propuneri de modificări legislative și normative ce necesită a fi promovate.

„Trebuie să fim absolut siguri că nu se încalcă normele și exigențele din Moldova. Scopul nostru este să asigurăm calitatea și siguranța alimentară a cetățenilor, dar nu eliberarea certificatelor. Noi trebuie să punem în capul mesei consumatorul și să asigurăm o competiție corectă pe piață”, a specificat Pavel Filip.

O altă problemă discutată în cadrul ședinței a vizat managementul deșeurilor acumulate la procesarea produselor de origine animalieră, precum și gestionarea produselor expirate. Oamenii de afaceri au subliniat că în Moldova nu avem o infrastructura dezvoltată pentru distrugerea resturilor adunate, fiind doar o singură întreprindere specializată în asemenea procese, care nu face față volumului mare de lucru. Astfel, agenții economici întîmpină dificultăți în activitatea desfășurată.

În cadrul ședinței, reprezentanții comunității de business au apreciat acțiunile întreprinse de Guvern privind susținerea mediului de afaceri şi au declarat că sînt deschiși spre dialog și deciși să se implice activ în elaborarea unui cadru legislativ care să susțină dezvoltarea mediului de afaceri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?