Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

Socialiștii, din nou la Curtea Constituțională

15 iun. 2017,, 15:20   Societate
1554 0

Socialiștii vor să știe dacă sancționarea cetățenilor care nu și-au cumpărat poliță de asigurare medicală este o măsură legală, comunică NOI.md.

O sesizare în acest sens, prin care se cere interpretarea articolului 266 din Codul contravențional al Republicii Moldova, a fost depusă astăzi de deputații PSRM. Deputatul Vladimir Odnoslalco a invocat cazul unui bărbat din Ștefan Vodă care în 2014 a fost reținut pentru cîteva zile din cauză că nu a plătit amenda.

„La ora actuală, cînd cetățeanul nu plătește contribuțiile la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, cu alte cuvinte, nu-și poate procura polița medicală, plătește o amendă. Cunoaștem acel caz de rezonanță cînd un cetățean a fost închis doar pentru că nu a avut bani să achite polița. Astăzi Constituția prevede că statul este cel care garantează asistența medicală oricărui cetățean. Astăzi 15% dintre cetățeni nu dețin poliță de asigurare medicală, din cauză nivelului scăzut de viață, din cauza autorităților”, a afirmat Odnostalco.

„Sperăm că Curtea se va expune în favoarea cetățenilor, și nu a Guvernului, care și așa cîștigă bani pe seama sărmanilor oameni”, a adăugat deputatul.

Menționăm că în 2014 instanța de judecată i-a aplicat 25 de zile de arest, la solicitarea executorului judecătoresc, unui cetățean care nu a achitat o amendă. Bărbatul a fost amendat pentru că nu și-a cumpărat polița de asigurare medicală obligatorie. El a fost întemnițat atunci pentru 24 de zile, iar ulteiror Curtea de Apel a dispus eliberarea lui și rejudecarea cazului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?