Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Tokhir Mirzoev: Către luna august, cursul leului se va stabiliza

30 mai. 2013,, 13:26   Economie
2713 0
Foto : liga.net
Deja în luna august, după o devalorizare nesemnificativă faţă de dolarul SUA, leul moldovenesc se va stabiliza. De această părere este şeful reprezentanţei FMI în Republica Moldova, Tokhir Mirzoev.

Potrivit Agenţiei "Infotag", el nu vede existenţa unor presiuni vizibile şi obiective asupra cursului de schimb al monedei naţionale şi consideră că ieftinirea leului moldovenesc a fost generată de influenţa negativă al factorului sezonier.

"Datele recente cu privire la balanţa de plăţi a Republicii Moldova sînt bune şi nu văd motive serioase pentru ca leul să piardă din poziţii în raport cu dolarul SUA", a spus Mirzoev. El a presupus că, deja în a doua jumătate a verii, cursul leului va reveni la indicele obişnuit, restabilindu-şi poziţia în raport cu euro şi dolarul SUA.

În ultima perioadă, cursul a depăşit indicele obişnuit de 12,5 MDL pentru un dolar, fapt care a trezit interesul participanţilor pieţei valutare, cu atît mai mult că, în calitate de cumpărător al monedei americane, de multe ori a fost Banca Naţională, care stimulează vînzarea la acest curs.

Mai mulţi experţi au comunicat pentru Agenţia "Infotag" că "fluctuaţiile valutare" au început acum două săptămîni, iar startul a fost dat de două bănci mari – Moldindconbank şi Victoriabank, care, în scopul de a satisface cererile clienţilor săi din complexul energetic, au cumpărat valută la un curs de schimb favorabil lor.

"Banca Naţională nu a participat în niciun fel la acest proces, ci doar a fixat situaţia creată pe piaţa valutară. În ultimele zile, cursul "a îngheţat" la nivelul de 12,51-12,53MDL:$1 şi se menţine aşa, cel mai probabil din inerţie", a explicat o sursă a Agenţiei "Infotag".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?