X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

De mîine creștinii intră în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

11 iun. 2017,, 17:00   Societate
3740 0

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc vechi intră de luni, 12 iunie, în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, numit în popor și Postul Sînpetrului.

Postul se încheie pe 12 iulie, zi în care sîint prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel, numiți și stîlpii Bisericii Ortodoxe.

Preotul Andrei Pîrgaru, de la Biserica Sfîntul Mare Mucenic Dumitru din satul Chetrosu, Anenii Noi, a declarat pentru IPN că enoriașii trebuie să se abțină de la consumul de carne, lactate și ouă. Totuși, acest post nu este atît de aspru în comparație cu Postul Mare. În zilele de sîmbătă și duminică este dezlegare la pește.

Biserica cheamă creștinii la o perioadă de post cu rugăciune, mărturisire și împărtășanie. „Postul nu-i omorîtor de oameni, dar e omorîtor de patimi. Cînd omul postește, mai ușor se roagă, mai ușor se simte, mai ușor se mișcă. Postul combinat cu rugăciunea reprezintă două aripi care îl înalță pe om de pe pămînt la cer”, a spus preotul, îndemnînd creștinii să postească trupește și sufletește.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe întotdeauna în lunea după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Pogorîrea Sfîntului Duh, și durează pînă pe 12 iulie, cînd sîint sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru şi Pavel. Postul nu are o durată fixă deoarece începutul depinde de data Sfintelor Paşti. În acest an postul va dura o lună.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?