Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Diacov: Cu mafia medicamentelor contrafăcute ce facem?

9 iun. 2017,, 13:05   Societate
5064 8

În contextul discuţiilor desfăşurate astăzi la Parlament pe marginea simplifcării procedurilor de înfiinţare a unei farmacii, preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a atras atenţia la problema calităţii medicamentelor din Moldova, notează NOI.md.

Democratul a criticat iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a anula restricţiile cu privire la amplasarea farmaciilor, argumentînd că Chişinăul este împînzit de farmacii. În context, Dumitru Diacov s-a referit la calitatea îndoielnică a medicamentelor din Moldova. În opinia lui, anume de acest aspect ar trebui să se preocupe mai mult autorităţile.

„Cînd te uiţi în oraşul ăsta îţi creezi impresia că avem două ramuri în Chişinău - farmacii şi benzinării. Eu aş pune între farmacii trei opriri de troleibuz, dar nu la fiecar colţ. Într-o casă sînt două farmacii. Mai e o problemă. Calitatea medicamentelor vîndute în toată aglomeraţia asta de farmacii corespunde standardelor? Există un control riguros? Eu prespun că noi ducem lipsă de medicamente calitative. Şi amplasarea farmaciilor trebuie făcută fără abuz, dar şi calitatea medicamentelor trebuie să fie la nivel. Cu mafia care produce medicamente false şi le vinde omului, iar el le consumă cu gîndul că se tratează, dar în ralitate consumă cretă, ce facem? Noi despre lucrurile astea nu prea vorbim”, a remarcat Diacov.

Viceministrul Sănătăţii Aliona Serbulenco a precizat însă că acestea sînt doar nişte presupuneri, întrucît la ora actuală toate medicamentele din Moldova sînt supuse unui control riguros. „Toate medicamentele sînt trecute prin laboratorul de calitate, se respectă toate cerinţele europene şi deţin certificatul corespunzător. Despre faptul că 3% din medicamente ar fi neconforme, nu ştiu cum să răspund la această întrebare”, a spus funcţionara.

Explicaţia viceministrului nu l-a convins pe Dumitru Diacov: „Nu cred în chestia asta. Aş îndemna ca noi să ne preoucpăm mai mult de calitatea medicamentelor”.


Proiectul de lege supus astăzi dezbaterilor în Parlament prevede că farmaciile și filialele acestora se vor putea regăsi oriunde dorește proprietarul, indiferent de distanța uneia de alta. La fel, deschiderea unei farmacii nu va mai depinde de densitatea populației. Documentul propune anularea prevederilor articolului 19, care stipulează că farmaciile (filialele) nou-fondate trebuie amplasate la o distanță de cel puțin 250 de metri (cale accesibilă) de la farmacia (filiala) existentă și la o distanță de cel puțin 500 de metri (cale accesibilă) de la farmacia existentă cu funcție de preparare a medicamentelor extemporale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?