Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Ucraina a ratificat Acordul privind bazinul rîului Nistru

7 iun. 2017,, 18:45   Societate
3021 0

Astăzi Parlamentul ucrainean a ratificat Acordul dintre guvernele Ucrainei și Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul conservării și dezvoltării durabile a bazinului rîului Nistru, scrie publicația „Topor”.

Pentru proiectul de lege în cauză au votat 227 de deputați ai Radei Supreme a Ucrainei.

De menționat că Acordul privind bazinul rîului Nistru a fost semnat între guvernele Ucrainei și Republicii Moldova la Roma pe 29 noiembrie 2012, dar așa și nu a intrat în vigoare, din cauza unei întîrzieri a ratificării în parlamentul ucrainean. Legislativul Republicii Moldova a ratificat Acordul în 2013. Ecologiștii spun că acest lucru a dus la înghețarea cooperării dintre autoritățile moldovene și cele ucrainene în conservarea Nistrului și nu permitea să se reacționeze prompt la schimbările climatice și numeroasele tendințe negative din bazinul rîului Nistru.

Ecologiștii din Ucraina și Republica Moldova tratează cu optimism ratificarea Acordului. „În 1954 Moldova a construit pe Nistru CHE Dubăsari, fapt ce a împiedicat sturionii să urce în amonte pentru a-și depune icrele. Puțin mai tîrziu, Ucraina, de asemenea, a construit o cascadă hidroelectrică pe Nistru, fapt care la fel a avut un impact negativ asupra situației hidrologice din delta rîului. Odată cu ratificarea Acordului, Ucraina va efectua mai atent orice acțiune pe Nistru”, a declarat directorul Întreprinderii Științifice de Producție „Limanele Tuzlei “, ecologistul Ivan Rusev.

La rîndul său, directorul Asociaţiei Internaţionale Ecologice a Păstrătorilor Rîului Nistru „Eco-Tiras”, Ilia Trombiţchi, a subliniat: „Ratificarea permite Moldovei și Ucrainei să înceapă cooperarea în bazinul rîului la un nivel european modern. Desigur, pentru ca acesta să aibă efect, este nevoie de voința politică a ambelor părți”.


În noiembrie 2015 reprezentanții Societății Publice pe Acțiuni „Ukrghidroenergo” au anunțat despre planurile de a construi șase centrale hidroelectrice în cursul superior al Nistrului, care, potrivit estimărilor oficiale, va crește producția de energie electrică, cu impact minim asupra mediului.

Planurile părții ucrainene au provocat o reacție negativă a ecologiștilor din ambele țări, care au cerut guvernului ucrainean să se abțină de la acțiuni unilaterale pe Nistru. Ecologiștii din Republica Moldova s-au adresat organizațiilor internaționale de mediu și Comisiei Europene cu cererea de a influența decizia Kievului și a nu admite construirea de centrale hidroelectrice în cursul superior al rîului. Din cauză că Acordul privind bazinul rîului Nistru nu a intrat în vigoare, guvernului moldovean i-a fost dificil să influențeze partea ucraineană, deși pe parcursul anului 2016 au fost purtate negocieri la nivel interguvernamental.

Odată cu ratificarea acordului, Kievul va trebui să țină cont de poziția Chișinăului. Articolul 8 din acordul ratificat stipulează că părțile „se vor abține de la orice acțiune care ar putea agrava regimul hidrologic și hidrochimic și starea hidrobiologică a apei din bazinul rîului Nistru și a ecosistemelor legate de ele”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?