X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Eugen Doga, cinstit pe scena Kremlinului

7 iun. 2017,, 11:52   Societate
2379 1

Prestigiosul Palat al Kremlinului din capitala Federației Ruse a găzduit Spectacolul de Gală al Mesagerului muzicii noastre în lume, dedicat aniversarii a 80-a a nașterii lui, notează NOI.md.

Eugen Doga și-a adunat admiratorii creației sale la Moscova, unde s-a realizat plenar în calitate de compozitor, iar renumiți artiști ruși, dar și originari din Republica Moldova, și-au exprimat recunoștința și respectul pentru posibilitatea unică de a se atinge de miraculoasa lui muzică sau de a fi martori ai acestei legende, cum aveau să se exprime înșiși artiștii în timpul grandiosului spectacol.

Preț de aproape trei ore, în sala de peste 5000 de locuri, a domnit creația divină și respectul pentru valoare, admirația pentru cel mai iubit, adorat și aplaudat compozitor moldovean în viață, un clasic al muzicii naționale și universale.

Valentina Naforniță, solistă a Operei din Viena, Laureat al Premiului Național 2015, a deschis spectacolul cu piesa „Curcubeul alb” („Белая радуга”), versuri Emil Loteanu, acompaniată de Corul Mare Academic „Мастера хорового пения” și Orchestra simfonică „Русская филармония”, dirijor Serghei Tararin, iar artistul emerit din Rusia Aleksndr Oleșko, originar din Chișinău, care a fost și prezentator al marelui eveniment, a interpretat celebrul cîntec „Orașul meu” („Мой белый город”), imnul actual al Chișinăului, scris de Eugen Doga împreună cu Gheorghe Vodă în 1971.

Pe scena Palatului Kremlinului au evoluat Valentina Biriukova și Serghei Volcikov, Leonid Serebrennikov, cu melodii din filmul „Valentin și Valentina”; Nina Șațkaia - „Păstrați iubirea” din filmul „Vreau să cînt”; Varvara - cîntece din filmul „Șatra”; Leonid Serebrennikov și Ecaterina Guseva - „Prima dragoste”; Zara - cu versiunea ei de cîntec (versuri S. Alihanov) pentru celebrul vals din filmul „Dulcea şi tandra mea fiară”; Tamara Gverdțiteli - „Orice femeie e frumoasă” (versiune în rusă); Aleksandr Kogan. Două lucrări de referință ale maestrului Eugen Doga - „Cascada de Paris” și „Izvorașul” din filmul „Anna Pavlova”, au fost interpretate de acordeonistul Nikita Vlasov, iar un minunat cor de copii a adus copilăria în sală, interpretînd „Maria, Mirabela” din renumitul film de animație cu același nume al celebrului regizor și scenarist Ion Popescu-Gopo, care a realizat această producție în anul 1981.


În programul de concert tema centrală a fost tema păcii. De aceea, a precizat artistul, spectacolul a început cu „Curcubeul alb”, care este ca un soare, în concert fiind incluse, bineînțeles, multe piese de dragoste, consacrate mamei, femeii, iubirii. Aceste valori sfinte sînt cele care ne țin pe acest pămînt, ceea ce ne inspiră și ne dă speranța că lumea nu va înceta să existe datorită femeii, datorită mamei, a spus în încheiere compozitorul nostru scump Eugen Doga, căruia în Republica Moldova îi este consacrat tot anul 2017.

Alături de maestru, la spectacol, a fost soția lui, Natalia, și fiica - Viorica, precum și mai mulți moldoveni, care îl iubesc sincer.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?