Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Volnițchi: Era clar că grupului Leancă i se pregătește un rol

5 iun. 2017,, 12:40   Politică
4760 6

Desemnarea lui Iurie Leancă în funcția de vicepreședinte al Parlamentului poate fi considerată o recompensă acordată grupului PPEM în calitate de partener nou al democraților, consideră analistul politic Igor Volnițchi.

Într-un interviu acordat portalului NOI.md, politologul a precizat că, după retragerea liberalilor de la guvernare, era evident că grupul condus de Iurie Leancă va fi suplini golul rămas, iar membrilor acestui grup le vor fi acordate anumite beneficii.

„Era clar că se pregătește intrarea acestui grup în marele joc politic din Parlament, era clar că și se pregătește un rol anume. Grupul parlamentar PPEM, constituit în grabă, a venit cu un scop bine definit – să fie partener de guvernare al democraților, în locul PL. În acest context cred că nu este deloc întîmplătoare numirea dlui Leancă în funcția de vicespicher”, a explicat el.

În opinia interlocutorului, a avut loc nu doar partajarea funcției de vicepreședinte al Parlamentului, dar și modificările efectuate în Regulamentul Parlamentului, care le acordă grupurilor parlamentare aceleași drepturi ca și fracțiunilor. „Este o împărțire a sferelor de influență. Și partenerilor de guvernare, chiar dacă sînt mai mici, de fiecare dată le revin anumite sfere de influență. Și modificarea Regulamentului Parlamentului înseamnă că îi vom vedea pe reprezentanții grupului PPEM, format peste noapte, ocupînd funcții de conducere în comisiile parlamentare, secretară, mașină etc. Modificarea Regulamentului Parlamentului nu putea fi făcută de ochii lumii, era clar că în spate se ascunde ceva, aceste beneficii”, a opinat analistul politic.

Igor Volnițchi a ținut să precizeze că, din păcate, în Moldova legile, hotărîrile, regulamentele se croiesc după interesele de moment ale unei sau altei forțe politice, iar acest caz nu este o excepție.


Întrebat cum s-a întîmplat că în funcția de vicespicher a ajuns Iurie Leancă, deși președintele Legislativului, Andrian Candu, promisese anterior că acest post îi va reveni unei doamne din opoziție, analistul a opinat că agenda politică a democraților s-a schimbat.

„Probabil, s-au schimbat prioritățile între timp. Probabil, agenda politică a PD a suferit unele modificări. Într-adevăr ar fi fost bine ca în funcția de vicespicher să ajungă un reprezentant al opoziției. Așa se face într-o democrație veritabilă”, a adăugat Igor Volnițchi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?