Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Jagland: Parlamentul trebuie să urmeze recomandările Comisiei De La Veneţia

31 mai. 2017,, 12:58   Politică
2679 4

În procesul de reformare a sistemului electoral, Parlamentul Moldovei trebuie să urmeze recomandările Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei (CoE), a declarat Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, la prelegerea susţinută în ajun la Universitatea de Stat din Moldova.

El şi-a exprimat îngrijorarea faţă de procesul de reformare a justiţiei moldoveneşti, menţionînd că a discutat acest subiect la întrevederile cu conducerea Moldovei, cu partidele parlamentare şi extraparlamentare.

"Vom mai discuta acest subiect. Văd că opiniile în această privinţă sînt foarte diferite. Aştept avizul Comisie de la Veneţia pe marginea proiectului de lege prezentat. Acţiunile ulterioare ale Parlamentului trebuie să corespundă concluziilor Comisiei", a spus oficialul european.

Referindu-se la situaţia din Moldova, Thorbjorn Jagland a spus că în ultimii doi ani, după ce a menţionat într-un articol pentru "The New York Times" că RM este "un stat capturat", lucrurile "s-au schimbat puţin".

"S-a făcut cîte ceva, despre aceasta mi-au vorbit conducătorii Moldovei. Însă sînt încă multe alte probleme. Acestea ţin de corupţie, spălarea de bani, independenţa justiţiei, libertatea presei, relaţiile între guvernare şi opoziţie. O problemă este şi în faptul că unii oameni bogaţi participă în acelaşi timp şi în politică, şi în afaceri, iar banii au o influenţă considerabilă asupra politicii. Problema nu este că oamenii bogaţi participă în politică, ci faptul că banii şi politica trebuie să fie separate", a spus secretarul general.

El şi-a exprimat îngrijorarea şi în privinţa faptului că "se atestă o presiune enormă asupra societăţii civile".

"Am lansat astăzi oficial Planul de acţiuni pentru Moldova pentru următorii trei ani. Nu vă opriţi în desfăşurarea reformelor indicate în Planul de acţiuni, deoarece acestea sînt esenţiale pentru viitorul ţării voastre", a subliniat Thorbjorn Jagland.

Potrivit lui, de calitatea reformelor şi progresul atins depinde şi încetarea monitorizării Moldovei de către Consiliul Europei. El a confirmat că acest lucru i-a fost solicita de către preşedintele Parlamentului şi prim-ministrul Moldovei.

"Nu statele membre ale Coe decis să scape de monitorizarea Consiliului, deoarece monitorizarea este necesară permanent în fiecare domeniu. Nimeni nu poate scăpa de monitorizare. Monitorizarea instituţiilor de stat depinde foarte mult de progresul reformelor, iar domeniul ce ţine de eliminarea corupţiei, un subiect important, nu trebuie ignorant şi nemonitorizat", a declarat Thorbjorm Jagland.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?