Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Trei dintre cei mai puternici lideri mondiali i-au promis susţinere lui Igor Dodon

27 mai. 2017,, 13:30   Politică
11101 18

Şeful statului a fost primit la cel mai înalt nivel în Rusia, Turcia şi Ungaria.

În mai puţin de trei săptămîni Preşedintele Moldovei Igor Dodon s-a întîlnit cu cei mai puternici lideri politici din lume şi a obţinut susţinerea lor. Este vorba despre preşedinţii Rusiei, Turciei şi Primul ministru al Ungariei.

Federaţia Rusă, Vladimir Putin

Pe 9 mai Igor Dodon a asistat la Parada Victoriei din Piaţa Roşie la invitaţia liderului rus Vladimir Putin. Pe tribună şefii de state s-au aflat alături, după care au depus împreună flori la Mormîntul Ostaşului Necunoscut.

În cadrul dialogului preşedinţii au examinat subiectul exportului de producţie moldovenească în Rusia. Igor Dodon a solicitat examinarea posibilităţii de a extinde categoriile de mărfuri moldoveneşti, livrate în FR, precum şi majorarea numărului de puncte de trecere şi certificare a acestora. A fost examinată şi problema migranţilor – Igor Dodon a solicitat amnistierea conform articolului 27 al legii nr.114, sub incidenţa căruia au ajuns încă cîteva zeci de mii de concetăţeni. Părţile au acordat atenţie aparte şi problemei reglementării transnistrene.

Primele rezultate importante au fost deja obţinute: exportul de mărfuri moldoveneşti în Rusia a crescut substanţial, pentru aproape douăzeci de mii de migranţi moldoveni au fost anulate restricţiile, încă cîteva zeci de mii au avut posibilitate să-şi legalizeze şederea în Rusia.

dodon putin.jpg




Turcia, Recep Tayyip Erdogan

La începutul săptămînii curente Igor Dodon s-a aflat la Istambul, la summitul OCEMN. Şeful statului s-a întîlnit cu Preşedintele Turciei Recep Erdogan. Liderii au examinat chestiuni extrem de importante – viitorul Găgăuziei şi proiectele investiţionale ale Turciei pentru autonomie.

În afară de aceasta, partea turcă şi-a reiterat disponibilitatea de a acorda asistenţă sub formă de granturi pentru reparaţia clădirii preşedinţiei de la Chişinău, devastată în urma dezordinilor din 7 aprilie 2009. Printr-o recentă hotărîre a guvernului clădirea a fost transmisă în gestiunea şefului statului, în viitorul apropiat acolo vor începe lucrările de reparaţie. S-a discutat şi despre migranţii moldoveni din Turcia. Igor Dodon a solicitat, de asemenea, amnistierea lor, precum şi soluţionarea altor probleme, cu care se confruntă aceştia.

додон эрдоган.jpg

Ungaria, Viktor Orban

În cadrul vizitei la Budapeste pe 26 mai Igor Dodon s-a întîlnit cu Primul ministru al Ungariei, Viktor Orban. Părţile au examinat experienţa Republicii Ungare în reglementarea activităţii organizaţiilor nonguvernamentale şi politicii migraţionale a Uniunii Europene, precum şi situaţia economică în ambele ţări, probleme ale exportului şi investiţiilor.

орбан.jpg

Anterior, Igor Dodon a declarat în mai multe rînduri că retorica sa nu se schimbă în funcţie de faptul, în care capitală întreprinde vizite.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?