Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Granturi SUA pentru sectorul apicol

20 mai. 2017,, 12:30   Economie
6908 2
Proiectul USAID „Agricultura Performantă în Moldova” (APM) a lansat programul de granturi pentru sectorul agricol, anunțînd primul concurs de granturi pentru producătorii și exportatorii de miere. În special, apicultorii Moldovei vor putea primi de la USAID granturi pentru procurarea unor recipiente uniformizate, utilizate la colectarea mierii, destinate procesării și comercializării pe piața internă sau pe cea externă, transmite NOI.md.
Granturile pentru apicultori pentru scopurile indicate vor porni de la suma de 250 mii pînă la 400 mii de lei. Totodată, solicitantul trebuie să contribuie cu un minim de 40% din suma totală a grantului pretins, iar componenta grantului va acoperi pînă la 60% din costul total al containerelor. Solicitările pentru granturi vor putea fi depuse pînă pe data de 22 iunie anul curent.
Ulterior în cadrul proiectului USAID „Agricultura Performanta în Moldova” vor fi lansate concursuri de oferire a granturilor pentru producătorii de fructe, pomușoare, legumele cultivate în sere sau cîmp deschis.


Potrivit Serviciului de presă al proiectului, în Republica Moldova, anual, sînt colectate circa 4.000 de tone de miere, inclusiv: miere de mai, miere de salcîm, miere de tei și miere de flori. În ultimii 10 ani exporturile de miere au crescut de 12 ori - de la 245 tone în 2006 pînă la 3 160 tone în 2016.
De menționat faptul că exportul de miere din RM pe piața Uniunii Europene (UE) are perspective, în situația în care producătorii europeni de miere acoperă doar 60% din consum.
Totodată, pentru a spori accesul pe piața UE, producătorii și exportatorii Moldovei trebuie să respecte standardele UE.
Un impediment semnificativă pentru respectarea standardelor de către exportatorii de miere din Moldova este utilizarea recipientelor/vaselor nestandardizate pentru transportarea mierii de la producător către exportatori sau pe piață. În prezent, mierea este colectată, de regulă, în găleți de calitate inferioară, butoaie din aluminiu sau în vase din plastic, ceea ce afectează calitatea produsului final.
Proiectul USAID APM consideră că fondurile (granturile) oferite vor încuraja apicultorii și exportatorii de miere și le vor permite să treacă la colectarea mierii la vase uniforme care vor îmbunătăți condițiile de igienă la depozitarea, transportarea, colectarea și ambalarea mierii.

Mai multe informații despre proiect și condițiile de acordare a granturilor găsiți accesînd link-ul următor: https://drive.google.com/drive/folders/0BzazNP4kCiU5MkhYUkV6a3d0MXc?usp=sharing
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?