Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Autorităţile vor aplica amenzi pentru gunoiul din plastic (VIDEO)

18 mai. 2017,, 12:00   Societate
3669 0

Autoritățile Republicii Moldova vor să interzică pungile de plastic de unică folosință. Pentru utilizarea lor se propune aplicarea unei amenzi de 500 de dolari.

Proiectul de lege respectiv va fi examinat în curînd de Parlament, comunică Irina Gluşco, corespondentul canalului de televiziune «МИР 24».

Pînă nu demult pungile de plastic erau gratuite la magazine. În urma acestui fapt, milioane de pungi utilizate au inundat oraşele şi satele.

În unul dintre parcurile unei zone locative a Chişinăului locuitorii au organizat un adevărat depozit de gunoi. Mai mult timp ei aruncau direct pe iarbă deşeurile din plastic, iar ele se descompun tocmai în cîteva sute de ani.

Autorităţile Moldovei preiau experienţa ţărilor europene şi reduc treptat utilizarea pungilor de plastic. Prima măsură de restricţie a fost implementată anul curent. În toate magazinele pungile de plastic de unică folosinţă sînt cu plată.

„Acum există un oarecare confort, iar pentru a ieşi din acest «confort din plastic» există foarte multe alternative. Exact aceleași pachete, care se aseamănă ca design şi utilizare, numai că sînt confecţionate din materiale biodegradabile. Diferenţa de preţ pentru Moldova nu va fi palpabilă”, a relatat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Ministerul Mediului intenţionează peste 5 ani să interzică totalmente pungile de plastic. Va fi în afara legii şi vesela de unică folosinţă.

Dacă cumpărătorii vor deveni martori ai încălcării legii şi vor vedea la magazine pungi de plastic, ei pot telefona şi sesiza inspecţia.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?