X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Armaşu: Statul nu trebuie să stabilească şi să administreze impozitele în valută străină

16 mai. 2017,, 09:20   Economie
2702 2
Pentru prima dată în istoria contemporană a Moldovei, în 2017 ratele accizelor au fost aprobate în monedă naţională, la propunerea Ministerului Finanţelor, dar nu în euro sau dolari americani, după cum era pînă acum. În condiţiile aprecierii leului moldovenesc, acest fapt a evitat pierderi importante pentru bugetul de stat.

Într-un interviu ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a fost întrebat dacă ştia atunci despre posibila apreciere a monedei naţionale în anul 2017 şi din acest motiv a insistat pe stabilirea mărimii accizelor şi taxelor în lei moldoveneşti. El a menţionat că "problemă nu constă în aprecierea leului".

"Pur şi simplu nu e normal ca statul să stabilească impozite pentru agenţii economici şi populaţie în valută străină. Consider că nu e corect. Noi trebuie să aplicăm impozite în valuta noastră. Leul moldovenesc mereu a fost stabil. În istoria sa au fost crize doar de două ori - în 1998 şi 2014, cînd leul s-a depreciat", a amintit ministrul.

El a explicat că atunci cînd încasările fiscale sînt legate de valuta străină, Ministerul Finanţelor se confruntă cu anumite riscuri valutare.

"Imaginaţi-vă că Banca Europeană reduce ratele la euro. Moneda unică europeană imediat se depreciază, iar încasările noastre la buget se reduc, căci accizele sînt legate de această valută", a menţionat el, subliniind că "riscurile trebuie să fie minimizate, iar orice legătură cu valuta, atît în privinţa venituri, cît şi în privinţa cheltuielilor, întotdeauna este însoţită de riscuri".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?