Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Tiraspolenii suferă din cauza invaziei ţînţarilor

17 mai. 2013,, 17:08   Societate
2864 0
Foto: cugetliber.ro
Situaţia nefavorabilă privind invazia unui număr nemaivăzut de ţînţari asupra Tiraspolului a determinat convocarea unei şedinţe extraordinare a administraţiei orăşeneşti. Aceasta a avut loc pe baza rezultatelor unei întrevederi a primarului Andrei Bezbabcenco cu reprezentaţi ai ministerului regional al sănătăţii.

Agenţia "Infotag" transmite cu referire la site-ul administraţiei orăşeneşti că medicul-epidemiolog Alexandr Peciul a explicat invazia insectelor dăunătoare prin faptul că "în pofida apelurilor specialiştilor, nu a fost efectuată la timp tratarea bazinelor acvatice rămase după revărsarea Nistrului şi în care se produc în cantităţi masive larve de ţînţari din care ulterior cresc insecte adulte, care le provoacă atîtea neplăceri oamenilor".

Potrivit estimărilor specialiştilor, trei specii de ţînţari, inclusiv cea mai periculoasă – ţînţarul anofel malaric, sînt "setoşi de sînge" în oraş şi suburbiile acesteia. În cazul în care bazinele acvatice cu ţînţari ar fi fost tratate în aprilie, numărul insectelor ar fi fost de vreo cinci ori mai mic, în prezent chiar şi nişte calcule aproximative fiind imposibile.

"Este inutil să lupţi împotriva ţînţarilor zburători adulţi, dar proliferarea masivă a generaţiilor noi de "vampiri" poate fi prevenită prin nimicirea larvelor. Bazinele acvatice provizorii, de unde ţînţarii zboară spre oraş, trebuie tratate de urgenţă prin pulverizarea preparatului "Bacticid" şi a altor substanţe. Este munca serviciului sanitar-epidemiologic, oraşul alocă pentru aceasta în mai-iunie 240 mii de ruble, este gata să ajute cu ambarcaţiunile (în multe locuri inundate se poate ajunge doar cu luntrea) şi chiar, dacă va fi necesar, va aloca un deltaplan pentru acoperirea unor arii mai extinse din aer", au menţionat specialiştii.

Deocamdată, populaţiei i se recomandă să folosească remedii de protecţie individuală: plase contra ţînţarilor la geamuri, atunci cînd merg la iarbă verde să aplice creme speciale şi îmbrăcăminte de protecţie.

"Hainele închise ajută de asemenea la protecţia contra căpuşelor, şi acestea multe în sezonul curent şi din care 39% sînt contaminate cu borelioză, iar alte pînă la 5% sînt şi periculoase prin encefalita de căpuşe. Atunci cînd ne plimbăm prin pădure, ne odihnim în poiene, trebuie să ţinem minte că există duşmani puţin vizibili, căpuşele, şi să ne examinăm atent cu regularitate corpul şi hainele: din fericire, aceşti paraziţi nu pătrund în corp imediat", avertizează medicii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?