Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Un bloc de locuit se poate prăbuși la primul cutremur (VIDEO)

14 mai. 2017,, 15:00   Societate
10188 1

Locuitorii unui bloc cu nouă etaje de la marginea orașului Taraclia mai mult de 20 de ani trăiesc în frică pentru viața lor.

Locatarii se tem că clădirea se poate prăbuși la primul cutremur puternic, scrie Gaguzinfo.

Blocul cu nouă etaje a fost construit la marginea orașului Taraclia la sfîrșitul anilor optzeci ai secolului trecut. Probabil, constructorii au comis încălcări grave la turnarea fundației. Deja în primii ani după darea în exploatare, clădirea s-a înclinat.

Locatarii spun că se tem că în cazul unui cutremur puternic, clădirea se poate prăbuși.

„La ora 06:45 am auzit un sunet, de parcă a căzut ceva greu. Apoi, după-amiază, cînd am coborît pe scări, am văzut o fisură. Casa se află într-o stare periculoasă, subsolurile mereu sînt pline. De 30 de ani locuiesc aici și unde să mă duc eu, o femeie în vîrstă?”, - spune o locatară.

„Este foarte periculos, pentru că se simte că blocul este înclinat într-o parte. Eu locuiesc la etajul nouă, ascensorul nu funcționează deja de 18 ani. Dacă va mai fi un cutremur, probabil, dezastrul se poate produce în orice moment”, s-a arătat o altă locatară.

„Nimeni nu ne acordă atenție. Acoperișul curge, în subsol noi facem totul. Nu știu de ce e așa. Este timpul să ni se acorde atenție. Casa s-a înclinat complet. Acest lucru ar trebui să-l rezolve guvernul sau autoritățile noastre locale”, consideră o locuitoare.

Potrivit primarului orașului Taraclia, Serghei Filipov, blocul avariat este o problemă veche a administrației locale. Timp de treizeci de ani nu o dată au fost invitați experți din capitală. Fiecare comisie care a examinat clădirea a comunicat că renovarea acestui bloc va necesita cheltuieli de milioane.

„Pe teritoriul orașului există patru blocuri cu nouă etaje în care există problema înclinirii clădirilor. A fost creată o comisie, formată din hidrologi, specialiști în construcții, hidrotehnici, cu scopul de a examina chestiunea privind posibila renovare a clădirilor. Din păcate, lucrările costă cîteva milioane”, - a spus Serghei Filipov.

Situația se complică și prin faptul că mulți proprietari ai apartamentelor din blocurile avariate, le-au părăsit, fără a aștepta soluția problemei din partea autorităților. În consecință, obținerea permisiunii tuturor locatarilor pentru reconstrucția clădirii s-a dovedit a fi un lucru aproape imposibil.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?