Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Casa Albă indignată după publicarea unor fotografii de către Moscova

12 mai. 2017,, 10:08   Externe
2099 1

Administrația americană se afla joi din nou în încurcătură după publicarea de către Moscova a unor fotografii jenante de la o întîlnire cu ușile închise între președintele Donald Trump și ministrul de externe rus Serghei Lavrov, comentează AFP.

Imaginile îl arată pe Donald Trump surâzînd în timp ce strînge mâna lui Lavrov și pe ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak, pozînd alături de ei în cursul unei întîlniri miercuri în prestigiosul Birou Oval.

Această întrevedere era deja percepută ca fiind o frumoasă lovitură diplomatică pentru Kremlin: o primire cu covor roșu la abia cîteva luni după punerea în aplicare a sancțiunilor americane împotriva Rusiei pentru ingerința sa în alegerile prezidențiale din 2016.

Diplomați experimentați se întrebau joi despre motivele pentru care președintele american acceptase să-i primească pe cei doi demnitari ruși, o onoare rezervată de obicei șefilor de stat și cu atît prost percepută cu cît ei sînt în centrul unui vast scandal politic în SUA.

Administrația rămîne de fapt împotmolită în acuzațiile privind o posibilă complicitate între anturajul lui Trump și responsabili ruși, între care și Kisliak, pentru a-i favoriza candidatura în fața concurentei sale democrate Hillary Clinton. Trei anchete, în Congres și FBI, sînt în curs cu privire la acest subiect.

Difuzarea acestor fotografii contribuie la impresia că Rusia a câștigat o victorie diplomatică, iar Casa Albă a fost manipulată, notează AFP.

"Felicitări 'Koleghi' (colegi, în limba rusă) că ați obținut aceste fotografii! Enormă lovitură!", a declarat Michael McFaul, ex-ambasador american la Moscova.

Aceste fotografii au fost postate de Ministerul de Externe rus pe contul său Flickr. "Formatul ședinței foto nu permite să fie făcute fotografii fără cunoștința persoanelor" în cauză, scrie Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus în pagina sa de Facebook. "Partea americană nu ceruse să fie publicate aceste fotografii", a dezvăluit ea.

Oficial, Casa Albă încearcă să păstreze fruntea sus: "Este normal ca el (Trump) să se întîlnească cu ministrul de externe" rus, a declarat Sarah Huckabee Sanders, purtătoarea de cuvînt a executivului american, răspunzând criticilor.

Dar în particular, responsabilii Casei Albe își exprimă indignarea în fața a ceea ce ei consideră ca fiind un abuz de încredere.

Potrivit lor, președintele rus Vladimir Putin a cerut această întîlnire între ministrul său și Trump, ca o reciprocitate la recenta sa întrevedere cu secretarul de stat Rex Tillerson la Moscova.

Casa Albă fusese informată că un fotoreporter oficial rus va fi prezent, lăsînd să se înțeleagă că imaginile vor fi pentru arhive, dar nu aveau calitatea de a fi difuzate imediat.

"Fotograf nostru oficial și al lor erau prezenți, asta e tot", a indicat un asistent, la puțin timp după întîlnire.

Dar când imaginile au fost publicate în lumea întreagă prin intermediul unui canal public rusesc, indignarea a cuprins Casa Albă, care susține că a fost înșelată. Doi responsabili au recunoscut că nu fuseseră avertizați de publicarea lor.

Amiralul Mike Rogers, directorul serviciului de interceptări și spionaj NSA, a indicat joi, în cursul unei audieri în Congres, că nu a fost consultat personal cu privire la un eventual risc de intruziune informatică sau de piratare a comunicațiilor legat de această întrevedere în Biroul Oval și că are cunoștință ca NSA să fi fost consultată.

Această întâlnire a intervenit la câteva ore după destituirea neașteptată de către președintele american a directorului FBI, James Comey, al cărui serviciu este însărcinat să ancheteze asupra unei eventuale complicități între echipa de campanie a lui Trump și ruși.

Prezența în Biroul Oval a lui Serghei Kisliak nu a făcut decât să exacerbeze tensiunea pentru că contactele sale cu mai mulți apropiați ai lui Trump sînt în centrul suspiciunilor de complicitate.

Astfel, Michael Flynn a fost constrâns să demisioneze la mijlocul lunii februarie din postul său de consilier al președintelui american pentru securitatea națională pentru că nu a dezvăluit schimbul său de mesaje cu ambasadorul rus în SUA.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?