X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

PERICOL! La o piață din Chișinău se vinde salam produs în Ucraina

11 mai. 2017,, 12:50   Societate
1962 0

R. Moldova a interzis, de mai bine de jumătate de an, importul de carne din Ucraina, pentru a preveni răspîdirea pestei porcine pe teritoriul republicii noastre.

Cu toate acestea, la una dintre pieţele din sectorul Buiucani al capitalei, angajații Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au depistat recent un lot de circa 100 de kilograme de salam fabricat în Ucraina.

Directorul ANSA, Gheorghe Gaberi, a acuzat, în cadrul unei ședințe la care au participat reprezentanți ai Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porcine, ai Ministerului Agriculturii, întreprinderilor de profil, ai administraţiei publice locale dintr-un şir de raioane, precum şi cei de la Serviciul Vamal şi poliţia de frontieră, că nu toţi cei implicaţi în procesul de asigurare a controlului privind neadmiterea produselor de carne din Ucraina în R. Moldova îşi exercită funcţiile corespunzător.

„Vameşii şi poliţia de frontieră au stricta dispoziţie de a nu admite transportarea pe teritoriul republicii noastre a cărnii şi a produselor din carnea de porcină din Ucraina”, a accentuat Gaberi.

Vsevolod Stamati, directorul adjunct al ANSA, a declarat, la rîndul său, că în Ucraina au fost înregistrate pînă acum 225 de focare de pestă porcină, numărul cazurilor fiind în permanentă creştere. Boala este atestată şi în Rusia, Polonia sau Statele Baltice.
În R. Moldova, două localități se află în prezent în carantină, după ce au fost înregistrate focare de pestă porcină - Rubleniţa din raionul Soroca şi Cupcini din Edineţ.

Potrivit lui Stamati, în aceste localități s-a reușit stoparea răspîndirii bolii și deja au trecut 45 de zile de la înregistrarea focarelor. Dacă nu se vor semnala recidive, peste aproximativ trei săptămîni focarele vor fi lichidate.

Reprezentanții ANSA îndeamnă populația să nu compere carne şi produse din carne de porcină de proveneţă dubioasă și nici să nu încerce să o treacă peste graniță din Ucraina.

Anterior, Serviciul Vamal a raportat că, timp de jumătate de an, a înregistrat la frontieră sute de tentative de a introduce carne din Ucraina, iar cantitatea de produse ridicată depășește patru tone.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?