X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova şi Turcia vor implementa proiecte comune în sectoare strategice

10 mai. 2017,, 10:30   Economie
1435 0

Autorităţile Republicii Moldova intenţionează să extindă cooperarea comercial-economică şi investiţională cu Turcia.

Acestea le-au propus oamenilor de afaceri turci să participe la realizarea proiectelor comune în sectoare strategice, cum sînt infrastructura, telecomunicaţiile, transporturile, energetica. Acest lucru a fost discutat în cadrul Forumului de Afaceri Moldo-Turc de la Chişinău, la care au participat prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, și premierul Turciei, Binali Yildirim, precum şi peste 200 de antreprenori din ambele ţări, comunică NOI.md.

Intensificarea relaţiilor comercial-economice moldo-turce prin identificarea noilor posibilităţi de afaceri și stabilirea contactelor directe între agenții economici din cele două state au fost principalele scopuri ale forumului.

Premierul Pavel Filip a salutat prezența oamenilor de afaceri turci la Chișinău și a apreciat drept foarte bune relațiile comercial-economice dintre Moldova și Turcia.

În acest sens, Pavel Filip a remarcat că Turcia se află printre primii 10 parteneri externi ai țării noastre, iar îmbunătățirea cadrului legal de cooperare prin semnarea acordurilor în sectorul comerțului și cel al investițiilor va permite un salt calitativ în acest domeniu.

Pavel Filip a spus că valorificarea în continuare a relațiilor Moldovei cu Turcia este foarte importantă şi nu doar prin prisma creșterii schimburilor comerciale și atragerii investițiilor și tehnologiilor turcești, dar și din perspectiva preluării unor modele, soluții, stimulente care au dus la succesul implementării reformelor structurale menite să dezvolte durabil economia țării și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor.

Prim-ministrul moldovean le-a vorbit oamenilor de afaceri turci despre eforturile autorităţile moldovene depuse în scopul ameliorării climatului investițional, printre care reducerea numărului instituțiilor de control, a documentelor de autorizare, dar și a rapoartelor ce trebuie prezentate de agenții economici. De asemenea, au fost relevate facilitățile oferite de zonele economice libere și oportunitățile procesului de privatizare, la care sînt expuse companii importante ale statului.

În această ordine de idei, Pavel Filip a menţionat experiențele de succes ale investitorilor turci în Moldova, îndemnîndu-i pe participanții la Forum să-și plaseze capitalul în țara noastră. „Noi sîntem absolut deschiși pentru investițiile turcești. Încurajăm companiile turcești să exploreze și să participe activ la proiecte din sectoarele strategice precum infrastructura, telecomunicațiile, transportul, energetica”, a precizat el.

La rîndul său, Binali Yildirim a accentuat importanța constituirii unei platforme mai active de dezvoltare a comerțului moldo-turc, pentru a valorifica rezervele existente pe acest segment, în special la capitolul produse agricole.

Premierul turc s-a arătat încrezător că Forumul de Afaceri Moldo-Turc va deschide noi orizonturi pentru oamenii de afaceri din cele două state. „Este important să eliminăm barierele din relațiile comercial-economice bilaterale, iar forumul de astăzi și alte evenimente similare vor contribui la aceasta”, a specificat premierul turc.

Potrivit datelor oficiale, în anul 2016 volumul comerțului exterior al Moldovei cu Turcia a constituit peste 334 demilioane de dolari. În țara noastră activează peste 1200 de întreprinderi cu capital turcesc, investițiile în capitalul social al acestora însumînd circa 378 de milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?