X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Moldova aspiră la investiții cehe noi

10 mai. 2017,, 12:50   Economie
1664 0

Moldova intenționează să majoreze exporturile de vinuri în Cehia, precum și așteaptă investiții cehe noi în economia sa.

Acest lucru a fost discutat în cadrul Forumului de Afaceri Moldo-Ceh desășurat la Praga, la care au participat prim-miniștrii Moldovei și Cehiei. Pavel Filip și Bohuslav Sobotka, precum și 80 de întreprinzători din ambele țări. La finalul Forumului Moldova și Cehia au semnat un memorandum de înţelegere cu privire la colaborarea în domeniul eficienţei energetice şi alte sectoare conexe, relatează NOI.md.

În cadrul evenimentului șefii guvernelor ambelor țări au discutat potențialul economic și experiența pe care o dețin Cehia și Moldova. Pavel Filip şi Bohuslav Sobotka au subliniat importanța stimulării comerțului și investițiilor reciproce, a lansării proiectelor cu perspectivă pe termen lung, precum și a stabilirii contactelor între mediul de afaceri din cele două țări.

Premierul Pavel Filip a remarcat că Guvernul de la Chișinău este orientat către business, concentrat pe înlăturarea barierelor administrative și asigurarea transparenței în activitatea de afaceri.

El a specificat că creşterea încrederii businessului faţă de organele de stat este una dintre priorităţile Cabinetului de miniștri, care pune accent nu doar pe obținerea impactului de la proiecte la scară largă, dar și pe creșterea competitivității și a contribuției întreprinderilor mici și mijlocii la dezvoltarea economiei autohtone.

În context, Pavel Filip a relatat despre reformele pro-business, cum ar fi reducerea numărului instituțiilor de control, a numărului de documente de autorizare, dar și despre stabilizarea situației economice, relansarea colaborării cu donatorii externi și, respectiv, dezghețarea asistenței financiare din partea acestora. Toate aceste acțiuni au dus la îmbunătățirea poziției Republicii Moldova în diferite clasamente internaționale de profil economic.

Premierul moldovean s-a arătat convins că Forumul de Afaceri Moldo-Ceh va asigura trecerea de la contacte la contracte concrete. „Vom depune toate eforturile pentru a asigura un nivel înalt de colaborare între statele noastre, prin comunicare și o interacțiune regulată, în avantajul cercurilor de afaceri din Moldova și Cehia”, a spus Pavel Filip.

Premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka, a remarcat, la rîndul său, ascendenţa relaţiilor moldo-cehe atît la nivel guvernamental, cît şi la nivel economic: „Republica Moldova este o ţară care doreşte să-și modernizeze economia şi infrastructura, iar noi sîntem deschişi pentru schimb de experienţă, dar şi pentru asistenţă tehnică exprimată prin proiecte concrete”.

Părțile au mai discutat posibilitățile de intensificare a comerțului bilateral, inclusiv a exportului de produse vinicole, Cehia fiind una dintre piețele țintă pentru vinificatorii moldoveni. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Cehă s-a cifrat la 84,43 milioane de dolari SUA anul trecut, în creștere cu 7,3% față de anul 2015.

În ceea ce privește investițiile, Filip a exprimat deschiderea pentru implicarea cît mai activă a companiilor cehe în economia autohtonă şi crearea unui climat favorabil pentru investiţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?