X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Dorin Drăguţanu: BNM nu aşteaptă o descreştere a transferurilor de bani de peste hotare de la persoane fizice

16 mai. 2013,, 10:12   Economie
2912 1
Foto: radiochisinau.md
Banca Naţională a Moldovei (BNM) nu aşteaptă o reducere a transferurilor de bani de peste hotare, efectuate în favoarea persoanelor fizice, a declarat pentru agenţia "Infotag" guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, solicitat să comenteze faptul că experţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au redus prognozele de creştere a economiei moldoveneşti din cauza riscului de reducere a remitenţelor, ca urmare a scăderii ritmului de creştere a Produsului Intern Brut al Rusiei.

"În primele două luni, remitenţele au avut o creştere inspirată, dar în martie ritmul s-a încetinit. De menţionat că anul acesta nici nu am aşteptat o evoluţie importantă a remitenţelor. La această etapă, BNM nu deţine informaţii că ar putea să apară surprize negative. Anul trecut, remitenţele au crescut cu 4,7% şi credem că anul acesta va fi un ritm de creştere similar", a afirmat şeful BNM.

Drăguţanu a precizat că economia Rusiei este în scădere, dar nu trebuie uitat faptul că Rusia se pregăteşte de Olimpiada de la Soci şi cetăţeni moldoveni muncesc acolo. "În plus, sperăm că în Rusia vor fi lansate proiecte importante de organizare a Campionatului Mondial de Fotbal, în anul 2018", a spus guvernatorul BNM.

BERD a redus cu 0,5 puncte procentuale prognoza de creştere a economiei moldoveneşti în anul 2013, comparativ cu prognoza din ianuarie. Conform estimărilor experţilor BERD, PIB-ul Moldovei va creşte anul acesta cu 2,5%. "Perspectivele de creştere pe termen scurt sînt incerte în anul curent şi depind de evoluţia remitenţelor, de volumele exporturilor şi ale investiţiilor", se spune într-un raport al BERD. Prognoza de creştere a economiei Rusiei a fost redusă de aproape două ori, pînă la 1,8%. Transferurile de bani din Rusia reprezintă circa 2/3 din totalul transferurilor persoanelor fizice. Anul trecut, remitenţele au avut o valoare de $1,494 mld. - circa 25% din PIB.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?