Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Experții BM văd aspecte pozitive în creșterea creditelor neperformante

5 mai. 2017,, 12:45   Economie
2216 1

Creşterea volumului creditelor neperformante cu 6% în 2016 pînă la nivelul de 16,3% este mai degrabă o noutate bună decît una proastă, consideră experţii Băncii Mondiale.

Economistul superior al Băncii Mondiale, Ruslan Piontkivsky, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la care au fost prezentate perspectivele economice ale RM pînă în anul 2019, că motivul principal al acestei creşteri constituie introducerea unei noi modalităţi, mai stricte, de clasificare a creditelor.

„Faptul că autorităţile Republicii Moldova şi BNM depun eforturi pentru a îmbunătăţi metodologia de clasificare a creditelor a dus la creşterea cifrelor. Dar acest lucru nu trebuie văzut drept o noutate proastă, ci mai degrabă drept una bună. Vom putea lua decizii mai bune dacă vom analiza şi diagnostica situaţia mai bine", a spus Ruslan Piontkivsky.

La rîndul său, directorul de ţară al Băncii Mondiale, Alex Kremer, a declarat că, după criza bancară din 2014, Moldova a "învăţat să adopte o poziţie mai strictă atunci cînd este vorba de clasificarea creditelor neperformante, lucru ce a dus la creşterea volumului acestora".

„Este foarte important pentru Republica Moldova ca băncile să-şi reia principala lor sarcină – de a fi locomotiva financiară a economiei", a spus Alex Kremer.

Întrebat cînd băncile vor deveni din nou locomotiva economiei moldoveneşti, Alex Kremer a declarat că "ezită sa facă pronosticuri".

„Cred ca acest lucru va fi posibil peste 2-3 ani”, a specificat oficialul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?