X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Apelul unui grup de ONG-uri din Moldova către partenerii externi

5 mai. 2017,, 10:51   Politică
2098 3

Un grup de 40 de organizații nonguvernamentale au expediat o scrisoare instituțiilor europene prin care își exprimă susținerea pentru votul uninominal, notează NOI.md.

Autorii scrisorii afirmă că schimbarea sistemului electoral este o necesitate impusă de realități, precum și o cerință a cetățenilor. Potrivit reprezentanților societății civile, alegerea deputaților prin vot uninominal va constitui „un pas înainte spre îmbunătățirea relației dintre clasa politică și cetățeni”.

„Pentru cetățeni, reformarea politicii este un lucru important, iar ei văd în introducerea votului uninominal, alături de alte măsuri, o cale pentru schimbarea în bine a politicii din Moldova. Trebuie să știți faptul că încrederea cetățenilor în Parlament este foarte scăzută – 68% nu au deloc încredere în această instituție, iar 25% au încredere redusă. Prin urmare, dorința cetățenilor lor de a vedea reforme în această zonă este absolut justificată”, se arată în demersul expediat instituțiilor europene, precum și ambasadorilor acreditați la Chișinău.

Semnatarii scrisorii mai atenționează că dezbaterile legate de implementarea votului uninominal trebuie depolitizate. Potrivit lor, mai mulți politicieni moldoveni desfășoară ”o campanie agresivă” împotriva acestei inițiative.
„Considerăm că actorii politici care refuză progresul, reformele și modernizarea clasei politice greșesc profund, iar dorința noastră este ca dumneavoastră să mențineți o perspectivă echilibrată asupra dezbaterilor și evoluțiilor din politica moldovenească", se mai arată în scrisoare.

Demersul a fost transmis președintelui Consiliului European, Donald Tusk, președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.

Printre ONG-urile semnatare se regăsesc Consiliul Național al Organizațiilor Studențești din Moldova, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova, Fundația pentru Relații Moldo-Japoneze, Partidul Verde Ecologist din Moldova, Comunitatea Găgăuză din Republica Moldova, Uniunea Polonezilor, Centrul Național al Romilor etc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?