X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Banca Mondială: În 2017 Moldova va avea o creştere economică de 4%

4 mai. 2017,, 16:14   Economie
2195 0

Experţii Băncii Mondiale consideră că economia RM şi-a revenit în urma recesiunii din 2015 şi a înregistrat o creştere economică de 4,1% în 2016.

De asemenea, BM prognozează o creştere economică de 4% în anul 2017, de 3,7% în 2018 şi de 3,5% în 2019. Datele au fost făcute publice în cadrul unei conferinţe de presă organizate joi de Banca Mondială cu genericul "Moldova. Perspective economice".

Experţii BM consideră că recolta bună şi creşterile salariale au contribuit cumulativ cu 5,4% la creşterea economică înregistrată în 2016. În acelaşi timp, contribuţia exportului şi a investiţiilor fixe a fost negativă, de 1,3% şi, respectiv, 1,1%.

Expertul BM Marcel Chistruga a declarat că "creşterea amplă a exporturilor, stimulată de o recoltă agricolă bună, împreună cu consumul, alimentat de salarii" va constitui motorul creşterii economice în 2017.

"O deschidere mai mare faţă de pieţele din est, de asemenea, va contribui la creşterea economică în anul curent", a adăugat expertul.

Întrebat dacă BM a luat în calcul pagubele provocate de intemperiile naturii din luna aprilie, Marcel Chistruga a spus că, "tradiţional, prognozele BM iau în calcul posibilul impact al calamităţilor naturale".

„Daunele reale cauzate sectorului agricol de ninsorile şi îngheţurile din luna aprilie nu se cunosc încă, dar se estimează că impactul lor asupra economiei va fi cu mult mai mic decît cel al secetei înregistrate în anii precedenţi", a spus expertul.

Experţii BM, de asemenea, prognozează un deficit fiscal la nivelul de 3% din PIB în 2018 şi o reducere a datoriei publice pînă la finele anului 2019.

Banca Mondială consideră că BNM va reuşi să menţină nivelul inflaţiei apropiat de valoarea ţintă de 5%. De asemenea, Banca Mondială anticipează o scădere de 5% a nivelului sărăciei pînă în anul 2019 pe fundalul creşterii PIB-ului, a salariilor şi a spaţiului fiscal stimulativ.

„Totuşi creşterile tarifelor la serviciile comunale, presiunile inflaţioniste şi deficienţele structurale pe piaţa muncii vor tempera ritmul de reducere a sărăciei", a adăugat Marcel Chistruga.

Referindu-se la riscurile cu care s-ar putea confrunta economia RM în viitorul apropiat, experţii BM au menţionat riscul "istoric" reprezentat de creşterea slabă a partenerilor cheie – UE şi Rusia. Alegerile parlamentare din 2018 reprezintă un alt risc, deoarece ele ar "putea încetini pasul implementării reformelor".

În acelaşi timp, Marcel Chistruga a declarat că alegerile parlamentare ar putea reprezenta şi o oportunitate pentru economia RM.

„Mai este timp pînă la alegeri pentru a face anumiţi paşi şi a reforma economia ţării, paşi care ar face ireversibilă paradigma de creştere economică. Mă refer aici la reforme care ar spori productivitatea şi ar creşte salariile", a spus Marcel Chistruga.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?