X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4011

Platforma „DA”: Situaţia din învăţămînt a ajuns la un nivel critic

3 mai. 2017,, 16:30   Societate
2775 0

Situaţia din domeniul învăţămîntului din Moldova a ajuns la un nivel critic, consideră reprezentanţii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (DA).

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Sergiu Cataranciuc, profesor la Universitatea de Stat din Moldova, a spus că "în ultimii cinci ani numărul absolvenţilor de licee s-a redus cu 38%. Numărul tinerilor care au fost admişi în acest an la universităţi este de 15,5 mii, fiind cu 2,3 mii mai mic decît cel din anul precedent. Deseori treapta de masterat are doar un caracter formal, iar salariile mici ale pedagogilor afectează negativ calitatea învăţămîntului. De asemenea, lipseşte o legătură între absolvenţii universităţilor şi piaţa muncii, căci ei practic nu au şanse să se angajeze după specialitate. Facultăţile pedagogice şi de inginerie, care sînt foarte importante pentru republică, se confruntă cu o mare lipsă de studenţi. Deseori universităţile devin instrument de propagandă politică".

"De aceea, Platforma DA a pregătit o declaraţie oficială privind dezvoltarea sistemului educaţiei în Moldova. Pentru aceasta este necesar să fie aprobată o programă şcolară unitară, să fie majorate salariile pedagogilor, pentru ca ei să fie motivaţi să lucreze. De asemenea, trebuie creat un sistem eficient de susţinere a corpului didactic prin diferite programe şi facilităţi sociale", a menţionat el.

Profesoara Ala Tîşcu a menţionat că "admiterea la universităţi nu trebuie să se facă în baza notelor obținute la şcoală, căci deseori acestea nu sînt obiective".

"Curriculumul este un plagiat al sistemelor de învăţămînt din alte ţări, însă acesta trebuie adaptat la noile provocări din ţara noastră", a spus ea.

Vicepreşedintele Platformei DA Chiril Moţpan a spus că ceea ce face guvernarea cu cetăţenii Moldovei este o crimă.

"Este necesară desfăşurarea de urgenţă a unei reforme eficiente în domeniul învăţămîntului, căci, în caz contrar, viitorul Moldovei va fi unul tragic", consideră el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?