Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Data și locul celui mai puternic cutremur prognozat deja!

3 mai. 2017,, 01:30   Externe
10039 0

Seismologii francezi și chilieni prezic că în următoarele cîteva decenii în zona orașului Santiago (Chile) va avea loc cel mai puternic cutremur de pe Planetă.

Magnitudinea minimă a seismului, potrivit estimărilor, va constitui 8,3. Cercetările respective au fost publicate în revista Earth and Planetary Science Letters.

Cauza cutremurului din America de Sud va fi imersia plăcii oceanice Nazca sub placa Americii de Sud, care are loc cu viteza de aproximativ opt centimetri pe an.

În regiunea Santiago între timp acest proces este frînat de procesul de frecare dintre plăcile litosferice - decalajul constituind 4,5 metri la adîncimea cufundării crustei oceanice sub cea continentală, iar la fiecare 70 de ani aceasta este întregită în timpul cutremurelor puternice.

Epicentrul cutremurului, conform prognozelor, va fi în orașul Valparaiso, situat la o sută de kilometri de capitala Chile. Probabilitatea producerii unui cutremur în anul 2017 este estimată la trei procente, ceea ce este de două-trei ori mai mult, decît de obicei. Odată cu trecerea timpului riscurile declanșării dezastrelor vor crește.

La concluzii similare au ajuns experții, analizînd datele despre cutremurul, care a avut loc în împrejurimile orașului Illapel în luna septembrie 2015. Atunci, magnitudinea maximă a fost de 8,3. În ultimele sute de ani la Illapel au loc cutremure puternice cu periodicitatea - o dată la 60-80 de ani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?