X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Recomandări privind protecţia plantelor afectate de ninsori

27 apr. 2017,, 18:00   Economie
2479 0

Specialiştii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, în comun acord cu oamenii de ştiinţă a instituţiilor de cercetări ştiinţifice din domeniul agricol, au elaborat mai multe recomandări privind măsurile de protecţie a plantelor afectate de ninsorile din 20-21 aprilie.

Surse din cadrul Ministerului au relatat că pentru culturile pomicole se recomandă tăierea ramurilor vătămate şi dezinfectarea rănilor cu mastic de livadă, produse cuprice sau cu preparatul biologic Paurin, cu respectarea cerinţelor de utilizare. De asemenea, sînt recomandate tratamentele fitosanitare prin stropirea culturilor afectate de bacterioze cu produse de uz fitosanitar cuprice (cu excepţia soiurilor sensibile la cupru) sau cu conţinut de fosetil de aluminiu. Pot fi aplicate tratamente cu preparate biologice: Paurin, Rizoplan, Trichodermin pentru prevenirea infectării plantelor traumatizate cu diverşi agenţi patogeni şi stimularea creşterii şi dezvoltării culturilor agricole. De asemenea, se recomandă efectuarea în perioada de vegetaţie a 2-3 fertilizări foliare cu fertilizanţi ce conţin microelemente - zinc, mangan, calciu, magneziu și molibden.

Pentru protecţia viţei-de-vie, la temperatura aerului de 10-15 grade, trebuie aplicate tratamente cu produse cuprice, cu utilizarea dozei minime recomandate, pentru combaterea bacteriozelor, eutipiozei, brenerului. O deosebită atenţie se va acorda combaterii dăunătorilor – gîndacul păros, erinoza.

Pentru culturile de grîu şi orz se recomandă tratamente fitosanitare pentru combaterea complexului de boli, dar şi pentru prevenirea dăunătorilor precum ploşniţa cerealelor, păduchii, tripsul.

În opinia specialiştilor, ninsorile recente nu au avut un impact semnificativ asupra culturilor prăşitoare – porumbul, soia, floarea-soarelui. Însă, din cauza temperaturilor reduse la sol, o bună parte dintre suprafeţele ocupate cu sfeclă de zahăr vor avea termenul de răsărire extins (cu 15-20 zile), fapt ce ar putea provoca un nivel ridicat de infestare cu putregaiul plantulelor. Se recomandă afînarea solului între rînduri şi utilizarea fungicidelor cu acţiune sistemică în vederea protejării plantelor afectate.

Ministerul Agriculturii recomandă efectuarea monitorizării stricte a apariţiei complexului de dăunători, care pot căpăta o răspîndire masivă după ridicarea bruscă a temperaturii aerului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?