X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Artistul finlandez Signmark va susţine la Chişinău două concerte

27 apr. 2017,, 17:45   Showbiz
2742 0

Artistului finlandez de muzică rap Marko Vuoriheimo, cunoscut sub numele scenic de Signmark, va susţine la Chişinău două concerte.

Acestea vor avea loc în cadrul evenimentelor dedicate celei de-a 100-a aniversări a independenţei Finlandei. Signmark, de asemenea, va discuta problemele cu care se confruntă persoanele cu dezabilităţi cu autorităţile RM.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la agenţia Infotag, Signmark a spus că, deşi s-a născut surd, el "simte muzica, care a devenit un mijloc de a uni oamenii". "Cînd învăţam la şcoală, copiii cu probleme similare se simțeau izolaţi. Apoi am început să studiez în aceeaşi clasă cu copii care nu avea probleme cu auzul. Am început să citesc pe buze cîntecele lui Michael Jackson, Bon Jovi şi Metallica. Îi invitam şi pe alţi copiii să asculte. Ulterior, la universitate, am înţeles că lipsa auzului este o problemă socială şi cît este de important de a integra persoanele cu dezabilităţi în societate", a spus artistul.

Pe parcursul carierei sale, Signmark a participat la concursul Eurovision, a cîntat la sediul ONU şi a devenit reprezentant pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi din cadrul Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei. În această calitate, Signmark a ținut lecții în peste 40 de state. „M-am confruntat şi am depăşit mai multe dificultăţi înainte de a deveni ceea ce sînt”, a remarcat Signmark.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, ambasadorul Finlandei la Chişinău cu sediul la Bucureşti, Paivi Pohjanheimo, a declarat că în Finlanda Signmark este un exemplu care demonstrează că imposibilul poate deveni posibil. „În RM, Ambasada Finlandei acordă atenţie la două direcţii de activitate: problemele persoanelor cu dezabilităţi şi libertatea presei. Ne vom întîlni cu reprezentanţii autorităţilor RM şi sînt convinsă că Signmark este acea persoană care le poate influenţa", a afirmat ambasadoarea Finlandei.

Preşedintele Asociaţiei Surzilor din RM, Ruslan Lopatiuc, a menţionat faptul că "experienţa Finlandei în soluţionarea problemelor persoanelor cu deficienţe de auz este foarte importantă pentru Moldova". "În Moldova avem 5000 de surzi şi doar 19 traducători, dintre care 9 au fost instruiţi cu sprijinul financiar al Ambasadei Finlandei. (În Finlanda numărul surzilor este de circa 5,000, iar cel al traducătorilor de 500 – n.red.). Implicarea copiilor cu deficienţe de auz în procesul educaţional este o problemă majoră în RM. Am dori foarte mult ca Ministerul Educaţiei să audă despre problemele noastre măcar cu ajutorul lui Signmark", a subliniat Ruslan Lopatiuc.

"În mai multe şcoli din Finlanda copiii surzi învaţă în aceeaşi clasă cu copii care aud. Ei au doi învăţători, dintre care unul este traducător în limbajul mimico-gestual," a adăugat Signmark.

Întrebat ce simte atunci cînd compune muzică, Signmark a spus că este ca şi cum ai întîlni "femeia visurilor tale". "Este ceva extraordinar. Dar, în principiu, simt acelaşi lucru ca şi oamenii care aud. Cel mai important este să îţi urmezi visul!," a spus artistul finlandez. În cadrul vizitei în RM, Signmark va susţine două concerte – la sediul Asociaţiei Surzilor din RM pe 27 aprilie şi la Centrul Comercial Malldova la 28 aprilie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?