Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

Procuratura a dezvăluit cine a comandat asasinatul lui Plahotniuc (VIDEO)

27 apr. 2017,, 11:22   Politică
14703 15

Unul dintre comanditarii asasinatului lui Vlad Plahotniuc a fost interlopul Grigore Caramalac, au declarat astăzi procurorii care instrumentează acest caz, citați de NOI.md.

Potrivit procurorului Vitalie Busuioc, informația a fost confirmată de suspecții reținuți în cadrul urmăririi penale, cei care urmau să execute omorul. „Principalii executanții l-au indicat pe unul dintre comanditarii omorului – Grigore Caramalac, cu care comunica prin intermediul altei persoane reținute de ofițeri. Dispunem de înregistrări video, audio și descifrări ale convorbirilor telefonice dintre cei doi. Caramalac a fost deja pus sub învinuire de către procurori”, a relatat Busuioc.

Potrivit lui, motivul pentru care Caramalac ar fi cerut asasinarea lui Vlad Plahotniuc constă în faptul că primul este vizat în mai multe dosare penale în Republica Moldova. Procurorul a mai precizat că unul dintre executanții asasinatului ar fi fost amenințat în decursul a jumătate de an de către apropiații lui Grigore Caramalac, cu scopul de a-l determina să înfăptuiască omorul cît mai rapid.

Întrucît Grigore Caramalac se află în prezent la Moscova, oamenii legii urmează să ceară extrădarea lui sau să-l dea în căutare internațională. „Am emis o ordonanță de punere sub învinuire, el va fi citat în modul corespunzător, iar în cazul în care nu se va prezenta, urmează a fi anunțat în căutare internațională cu solicitarea unui mandat de arest pe un termen de 30 de zile și, ulterior, extrădarea lui”, a spus Vitalie Busuioc.

Anchetatorii au mai anunțat că cel de-al doilea comanditar al asasinatului lui Vlad Plahotniuc ar fi o persoană reținută în prezent într-un penitenciar din Moldova. Întrebați dacă este vorba despre omul de afaceri Veaceslav Platon, procurorii au refuzat să răspundă. „Nu vom da nume, deocamdată. Există indici cu privire la motivele persoanei care se află în penitenciar de a încerca să se eschiveze de la pedeapsa care urmează să-i fie aplicată. Probele se examinează”, a spus Busuioc.
Din informaţiile preliminare, suma finală care urma să fie achitată tuturor persoanelor implicate în această acţiune criminală ar putea depăşi un milion de dolari. Suma de 200 de mii de dolari, dintre care 100 de mii deja transmise, era destinată pregătirii operaţiunii. Dacă vor fi găsiți vinovați, comanditarii și făptașii tentativei de asasinare a lui Vlad Plahotniuc riscă între 15 și 20 de ani de închisoare, potrivit procurorilor.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?